Tökkrémleves recept
Hozzávalók: 1 tök, 1 hagyma, só, ételízesítő, tejszín, kapor
Elkészítés: A hagymát földaraboljuk,nemfontos pici kockára, hiszen összeturmixoljuk a végén a levest. Megpirítjuk egy kicsit olajon, majd a megpucolt, kimagozott, kockára vágott tököt elkezdjük kevés vízzel, sóval párolni. Felöntjük csontlével, vagy sima vízzel amibe forralás után egy leveskockát dobunk, és készre főzzük. Hamar megfő. Botturmixszal összeelegyítjük, vissza a tűzre, öntünk bele főzőtejszínt, egyet rottyantunk rajta, megszórjuk aprított kaporral. Levesgyöngyel tálaljuk.
Tökös pizza
Hozzávalók:
Tésztája: fél kg liszt, 1 tojás, 1 kiskanál só, 1 kanál zsír vagy sütőmargarin, 5 dkg élesztő, langyos tej
Teteje: 2 szál kolbász, 1 bébitök, 1 fej hagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sajt, bazsalikom, petrezselyemzöld, ételízesítő, só, 3 tojás
Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba rakjuk, kivéve a tejet, azt annyit töltünk hozzá, hogy összegyúrva a tészta, galuska keménységű legyen és jól kidagasztjuk. Akkor jó amikor a tészta elválik a kezünktől. Félretesszük és hagyjuk kelni. Ameddig a tészta kel, elkészítjük a tetejére valókat. A tököt felkarikázzuk és enyhén besózzuk. A szalonnát kockára vágjuk. A hagymát és a kolbászt karikára vágjuk. Felverjük a tojásokat, beleszórjuk az apróra vágott zöld fűszereket, tetszés szerin teszünk bele ételízesítőt. Amikor a tészta megkelt, tepsi nagyságúra nyújtjuk. Kiolajozott tepsibe rakjuk és rárakjuk a kolbászt, hagymát, tököt, szalonnát, majd betesszük sülni. Amikor félig megsült kivesszük, ráöntjük a tojásos masszát és ráreszeljük a sajtot. Visszarakjuk a sütőbe és készre sütjük.
Tökös Lasagne
Hozzávalók: 1 sütőtök, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 szárított paradicsom, 3 dl erőleves, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 2,5 dl tej, őrölt szerecsendió, 16 lasagnelap, 15 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, só, bors
Elkészítés: A tököt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát felkockázzuk. A paradicsomot lecsepegtetjük, szárazra töröljük, és vékony csíkokra daraboljuk. A hagymát, valamint a fokhagymát megtisztítjuk, és egészen apróra daráljuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ebbe belehelyezzük az előkészített hozzávalókat, majd a zöldségeket rövid ideig pároljuk, felöntjük az erőleves felével, és körülbelül öt percig főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Elkészítjük a mártást: a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és világosra pirítjuk. A szószt felöntjük a tejjel, tíz percig kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, majd összeforraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Kikenünk zsiradékkal egy tűzálló tálat, aztán felváltva rétegezzük benne a megfőtt lasagne lapokat és a zöldségeket úgy, hogy a műveletet a tésztával kezdjük és fejezzük be. A rakottasra ráöntjük a maradék erőlevest, valamint a mártást, és a reszelt sajttal megszórva előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Almás-tökös muffin
Hozzávalók:
Tetejére: 4 teáskanál vaj vagy sütőmargarin, 1/4 csésze cukor, 2 evőkanál liszt,
Tésztába: 2 csésze cukor, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 1 csésze sütőtök konzerv átpasszírozva, 1/2 csésze olaj, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 csésze reszelt alma, 2 és fél csésze liszt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük. A muffin formákat kivajazzuk vagy kisütőmargarinozzuk, vagy papírral kibéleljük. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerkeverékkel. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, belekeverjük az olajat, majd a reszelt almát és a sütőtökpürét is. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a muffin formákba kanalazzuk. Összekeverjük a fél csésze cukrot a vajjal vagy sütőmargarinnal és a liszttel, majd ezzel a keverékkel megkenegetjük a muffinok tetejét. 15-20 percig sütjük, tűpróba!