Ha rajongunk a mexikói ételekért, akkor az ilyen napokon bátran vessük be a tortillát! Nem csak gyorsan elkészíthető, de gyakorlatilag bármilyen töltelékkel kiváló, tényleg csak a képzeletünk szab határt! Ha kifogytál az ötletekből, akkor hoztunk egy igazán egyszerű, de finom receptet!
A mexikói laposkenyér
Tortilla nélkül gyakorlatilag nincs mexikói étel. Lehet taco, burrito, enchilada, quesadilla, fajita – és akkor még mindig csak a legnépszerűbbeket soroltuk fel! Ez a lepény az azték kultúra egyik kiemelkedő szereplője volt a gasztronómiát tekintve. Tradicionálisan kukoricaszemekből készült, a mai verziókhoz viszont inkább kukoricalisztet és búzalisztet használnak.
A tortilla rendkívül kedvelt étel, a latin-amerikai konyhák egyik legfontosabb összetevője. Többféle formában és ízben is elérhető, hiszen sokáig eláll, és rengeteg módon hasznosítható. A legnépszerűbb töltelékek közé a sajt, a salsa, a tejföl, a saláta, a húsfélék és a bab tartozik. Vegetáriánus formában is elkészíthető, de ma már vegán változatokban is elérhető.
Érdekesség, hogy egészségesebb, mint a kenyér, ez alacsony zsír- és sótartalmának köszönhető. Ezenkívül gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminban.
Szupermarketekben könnyedén beszerezhető készen is, így akármikor élvezhetjük a mexikói ételeket, viszont akár otthon is elkészíthetjük.
Egy szuper finom recept
Amire szükséged lesz:
1 üveg POLCZ Marokkói csicseriborsó
2 darab sárgarépa
4 nagyobb tortilla lap
Zöldségek (például rukkola, bébispenót)
Só, bors, olaj, egyéb fűszerek ízlés szerint
Elkészítési idő: körülbelül 15 perc
Elkészítése:
Első lépésként melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A vékony csíkokra vágott répákat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 15 perc alatt pirítsuk meg. Hogy még finomabb legyen, locsoljuk meg egy kis olajjal és fűszerezzük be.
Ha elkészült a sült répa, akkor jöhet az összeállítás! A hozzávalókat szépen pakoljuk egymásra: kezdjük POLCZ Marokkói csicseriborsóval, majd jöhetnek a zöldségek és sült répa. Ha ezzel megvagyunk, akkor az oldalait hajtsuk egymásra, majd hajtogassuk be finoman a tetejét és az alját is. Vigyázzunk, hogy ne tömjük meg túlságosan a tekercset, ellenkező esetben a töltelék könnyedén a tányéron landolhat.
Ha még laktatóbbá szeretnénk tenni, akkor darálthúsból készült raguval vagy kolbászkarikákkal is felturbózhatjuk.
Ebédre vagy vacsorára is tökéletes!