A gyorséttermek rajongói pontosan tudják, hogy nem mindig az kerül az ételbe, aminek kellene. Arra azonban nagyon kevesen gondolnak, hogy patkányból és emberből származó részek is belepotyoghatnak a masszába.
A Clear Labs nevű amerikai élelmiszer-kutató cég egy új tanulmánya elkészítéséhez 258 hamburgert tesztelt. A minták többségével nem volt probléma, de két vegetáriánusoknak való termékben húst, három burgerben pedig patkány és emberi DNS-t találtak.
Az emberi DNS (hajból, szőrből vagy körömdarabkákból) valószínűleg a gyártási folyamat közben került a húskészítménybe. Bár a húsfeldolgozó üzemekre is szigorú higiéniás szabályok vonatkoznak, ezt pedig a szakemberek folyamatosan ellenőrzik.
„Amit sok fogyasztó nem tud, az az, hogy bizonyos mennyiségű humán- és patkány-DNS a szabályozás szerint teljesen elfogadható” - írja a tanulmány. Persze sokkal aggasztóbbak a vegetáriánus címkével való visszaélések: ugyanis a vizsgált húsmentes burgerek negyedében nem az volt, amit az összetevőlistában szerepelt. Két vegaburgerben marhahúst találtak, egy a címkéje szerint feketebabból készültben pedig egyáltalán nem volt bab (!!!).
De a legdöbbenetesebb, hogy az összes burgerminta 4,3 százalékában találtak olyan kórokozókat, amelyek súlyos ételmérgezést okozhatnak. Mindenki elgondolkodhat, eszik-e hamburgert…