Sipos József növényorvos segítségével a ripost.hu összeállította, mit ne tegyünk a madáretetőbe.
1. Nem bírja a gyomra
A madáretetőbe ne tegyünk kenyeret, kenyérmorzsát vagy péksüteményt, ropit, mert
a madarak gyomrában erjedni kezdenek,
amik komoly gyomor- és bélbetegségeket okozhatnak, akár a pusztulásukhoz vezethet.
2. Rárepülnek a szotyira
Bár a pattogatott kukorica megfelelő táplálék lehet, hiszen kukoricamagból készül, és zsiradékot is tartalmaz, ettől függetlenül ezt sem szabad adni a madaraknak. Helyette tegyünk a madáretetőbe olajos magvakat, például napraforgót. A csíkos héjút nehezebben tudják megtörni, ezért
válasszuk inkább a fekete napraforgót.
3. Nem baj, ha sótlan!
A szotyihoz keverhetünk apró szemű magvakat, fenyőmagot, kölest, muhart is. Így azok a madarak – például vörösbegy, ökörszem –, amelyeknek a csőre nem elég erős az egész napraforgómagok feltörésére, könnyen tudják fogyasztani a kisebbeket. Fontos, hogy itt is
kerüljük a sózott, pirított változatokat.
4. Egész helyett apróra törve
A madaraknak is jólesik az ínyencség: a dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió és pisztácia is remek téli madáreleség, de arra figyeljünk, hogy ezek se legyenek sózva vagy pörkölve.
A legjobb, ha kisebb darabokra összetörjük, hogy könnyebben felcsipegethessék a csőrükkel.
5. Szalonnát a fára!
A feldolgozott húskészítmények, mint a szalámi, kolbász, gépsonka, étkezési tepertő erősen fűszeresek, ezért ezeknek az étkezőasztalon van a helyük. A sózatlan, nem füstölt szalonnát viszont bátran felakaszthatjuk a madaraknak, mivel ezzel
segíthetjük pótolni a téli hónapokban elvesztett kalóriát.
6. Csak semmi maradék!
A madarak nem konyhamalacok, így
ne adjunk nekik háztartási hulladékot.
Még ha a vörösbegyek és feketerigók szívesen fogyasztanak is maradékokat, például főtt krumplit, keményre főtt tojást, főtt répát vagy főtt tésztát, ezeket csak kis mennyiségben tegyük a madáretetőbe. Nedvesen könnyen megromolhatnak, ami légzőszervi betegségeket okozhat.
7. Gyúrjunk belőle zsírgolyót
A madaraknak télen szükségük van a zsiradékra, de eszünkbe se jusson növényi olajat, margarint, vagy használt sütőzsírt adni nekik! Ehelyett
állati zsiradékot, például sertéshájat, kacsa- és libazsírt tegyünk az etetőbe,
amelyekbe magokat is keverhetünk. A boltokban vásárolhatunk cinkegolyót, amelyben faggyúba ágyazott magvak is vannak.
8. Felvágva, mag nélkül
Az ágakra felszúrhatunk egy-két almát is.
Ha felvágjuk, könnyebben hozzáférnek a gyümölcs húsához.
Kiszedhetjük belőle a magokat is, így biztos, hogy nem okoz gondot. Mindig csak friss, egészséges gyümölcsöt adjunk nekik, a penészes, fonnyadt vagy rohadt táplálék a kukába való.
9. Egy csipet cukorral
Az etetés mellett fontos az itatás is! Kisebb madarak számára az 5-10 cm-nél mélyebb víz veszélyes lehet, ezért ne használjunk mély tányért itatónak. Erre a célra tökéletesen megfelel egy műanyag virágcserép alátét.
Nagy fagyok esetén keverhetünk kevés cukrot is a vízbe,
ezzel lassíthatjuk a megfagyását.