Rossz hír a kávéfogyasztóknak, hogy hamarosan még drágább lesz majd hódolni a szenvedélyüknek. Az arabica fajta világpiaci ára ugyanis már tavaly is több mint a duplájára ugrott, és további 25 százalékkal emelkedett 2025-ben, egy kilóé most először ugrott nyolc dollár fölé - írja a Világgazdaság.
A Bank of America elemzői szerint ráadásul nincs is megállás, a drágulás folytatódni fog, bár a világ legnagyobb importpiacán, az Egyesült Államokban már kezd visszaesni a fogyasztás.
Az árak emelkedését nagyrészt a klímaváltozással összefüggő időjárás okozza, ami világszerte megzavarta a termelést nemcsak a kávé, hanem a kakaó esetében is.
Nő az átlaghőmérséklet a legfőbb kávétermelő régióban:
- Dél- és Közép-Amerikában,
- Délkelet-Ázsiában
- és Kelet-Afrikában.
Változik a csapadékmennyiség is, ami egyes helyeken meghosszabbítja és fokozza az aszályokat, míg máshol szélsőségesen nagy árvizeket okoz.
Brazília még kevesebb kávébabot termeszt idén
Brazíliában az elmúlt hetven év legsúlyosabb aszálya miatt nem tudtak eleget öntözni, ami miatt csökkent a termés. Vietnámban a hónapokig tartó aszály után, tavaly a Jagi szupertájfun okozott hatalmas áradásokat. Ez a két ország adja a világ kávétermelésének 56 százalékát.
A változó klíma miatt jobban terjednek a betegségek is, ami tovább csökkenti a gazdák általános hozamát. Tanulmányok kimutatták, hogy a világon termelt kávé 60 százalékát kitevő arabica például különösen érzékeny ebből a szempontból.
Bár az amerikai kávétermelők Hawaiin, Puerto Ricóban, Kaliforniában és máshol is értékesítenek saját termesztésű kávébabot, a termelésük közel sem elégséges a hazai kereslet kielégítésére.
Ahogy a hosszú távon változik az éghajlat, úgy lesznek valószínűleg egyre szélsőségesebbek az időjárási viszonyok, és veszteségeket okoznak a kávéhozamokban, ingadozást a termelésben
– nyilatkozta az NBC Newsnak Jeffrey Sachs, a Columbia Egyetem közgazdásza.
Áthárítják a többletköltséget a fogyasztókra
A Bank of America elemzői a kávé „jelentős” további drágulására számítanak az év első három hónapjában, és meggyőződésük, hogy a többletköltségnek legalább egy részét áthárítják majd a nagy amerikai élelmiszeripari cégek a fogyasztókra.
Ezt egyelőre sikerült elkerülni, a szerdán nyilvánosságra hozott inflációs adat szerint januárban a kávé fogyasztói ára maradt a decemberi szinten, igaz, éves összehasonlításban ez is 3,1 százalékos növekedés, ami magasabb, mint a fogyasztói árak emelkedésének üteme.
Az instant kávé esetében azonban már jóval nagyobb az ugrás, havi összehasonlításban 4,4, az előző évihez képest 7,1 százalékos a drágulás.
Az olyan nagy cégek, mint például a Starbucks, igyekeznek nyugtatni a befektetőket,
hogy képesek kezelni a globális áremelkedéseket. „A kávénk árára gyakorolt hatás az előző évhez képest minimális volt” – mondta nemrég Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója a részvényeseknek.
Az éghajlatváltozás azonban a szakérők szerint a következő évtizedben valószínűleg további súlyos fennakadásokat okoz majd, nem csupán a kávétermelésben, hanem az egész globális élelmiszer-ellátásban. Ezért sokkal gyorsabban kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és ezzel a súlyosbodó kockázatokat, és rugalmasabbá tenni a mezőgazdaságot.
A globális kávéhiány miatt az importált amerikai kávébabkészletek november óta a legalacsonyabb szintre zuhantak, és a helyzet csak romlani fog. Brazíliában ugyanis az agrártárca előrejelzése szerint a tavalyihoz képest az idén 12,4 százalékkal csökken az arabica kávé termelése. Ha ez igaz, akkor ez lenne a legalacsonyabb szint 2022 óta.
Forrás: vg.hu