A termelők az idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékesítik a halat
– mondta el Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.
A piacon, illetve az árusító helyeken a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, míg a harcsáé 4–6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7-8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják - olvasható a Magyar Nemzeten.
Az üzletekben az import lazac is megtalálható, de a Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat.
A hazai halvásárlás jelentős előnye, hogy „alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál” – fogalmazott Németh István.
Az elnök-vezérigazgató azt is elárulta,
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm, míg az európai uniós átlag 22-23 kilogramm.
A tengerrel rendelkező országokban, mint Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást.
Magyarországon évente 22-24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek. Az idei termelés mennyisége várhatóan 15-20 százalékkal meghaladja az előző évit, ugyanis az idei csapadékellátás megfelelt a halgazdaságoknak. A dunántúli völgyzárógátas, valamint az alföldi körtöltéses tavak bőségesen kaptak vizet – mondta el Németh István.
Az ágazat eredményességét az idén az alacsonyabb takarmányárak is segítették.
A tavalyi magas árakat a kormány és az Európai Unió krízistámogatással – hektáronként 101 ezer forinttal – kompenzálta – közölte a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)
Forrás: magyarnemzet.hu