Pláne, ha a pult mögötti hűtőt is félpercenként nyitogatják. Nagy kérdések, az ellenőrökben is felmerülnek. Mert ugye nem kifogás, hogy ez "csak egy büfékocsi", ugyanúgy be kell tartaniuk a szabályokat a food truckosoknak is. Persze nem könnyű úgy, hogy valaki emitt árulja az ételt, miközben amott van a bázis, a hűtő, a raktár. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonban kiemelten figyeli, ellenőrzi az ilyen büféket, és azt is közzétették, hogy mire kell ügyelni.
Kihangsúlyozzák, hogy első az élelmiszerbiztonság: a food truckoknak is kötelező tájékoztatniuk a vevőt az allergénekről. Lennie kell egy bázishelynek, ahol raktározni, előkészíteni lehet, illetve muszáj a járművet is kívül-belül takarítani. A termékeket nyomon kell tudni követni, és mindent dokumentálni kell.
Érvényes egészségügyi kiskönyv kell a dolgozóknak. Nem szabad megspórolni az oktatásukat sem, és biztosítani kell számukra illemhelyhasználati, öltözési lehetőséget. Van egy kulcsszó: hűtőlánc, ennek semmiképpen nem szabad megszakadnia a raktározás és a kiszolgálás között.
Tény, hogy az ember mindenfajta kényelmetlenség nélkül elnyal séta közben egy fagyit, de azért az utcai büfékben árult ételek zömét jobban esik ülve megenni. A Nébih ezt is ellenőrzi: legyen kulturált fogyasztói terület, tiszta pult, jobb esetben - opcionálisan - asztal, pad, szék. Legyen elég szemetes, és azokat ürítsék rendszeresen - ez alap. Mert kellenek azok a food truckok a nyáron!
Illusztráció: Facebook/Food Truck Show Hungary