Mi mást innánk ilyen melegben, mint limonádét?

Horváth Maja, Stiler blog • 2015. június 06., szombat •
Oké, de milyet? Ha unod a szokásosat, próbáld ki ezeket!
Mi mást innánk ilyen melegben, mint limonádét?

A folyadék utánpótlás fontosságára nem szükséges felhívni azt gondolom, senki figyelmét, hogy stílszerű legyek, a csapból is ez folyik ilyen kánikulai napokon. Ha az ember fia kénytelen autóba is ülni, ezzel kizárva magát egy csomó jobbnál jobb hűsítő folyadék fogyasztásából (lásd még alkoholtartalmú italok), akkor nincs jobb megoldás, mint a limonádé. Pár évtizeddel ezelőtt itt véget is ért volna a story, mert limonádé az egy fajta létezett, nem volt túlbonyolítva az ügy. Nem így manapság! Se szeri, se száma a különlegesebbnél különlegesebb ízesítésű, limonádénak hívott, valójában szinte koktélszámba menő hűsítőknek.

Ha meg akarja lepni a környezetében élőket, netán vendégeit, íme néhány otthon is elkészíthető, mégis különleges recept:

 

Bazsalikomos-mentás limonádé

Nagyon kellemes illat és ízélményt ad ez a friss bazsalikommal és mentával ízesített limonádé. Nem csak inni, de szagolni is kellemes ezt a limonádét és sokszor el se lehe dönteni, hogy az illata vagy az íze finomabb.

Hozzávalók:

5 szál bazsalikom

6 szál menta

1,5 l szénsavas ásványvíz

40 ml bodza szörp

1 lime-ból nyert lime lé

 

Gyömbéres-mézes limonádé

Nagyon kellemes frissítő, mert egyszerre édes és savanykás, fűszeres ízvilága van, ami nagyon jól oltja a szomjat. Ha még ez sem lenne elég, akkor bolondítsd meg mentával, így még jobban tudod fokozni az ízvarázst. 

Hozzávalók:

1,5 l szénsavas ásványvíz

2,5 evőkanál méz

5 dkg gyömbér

1 dl citromlé (frissen facsart)

 

Citromfüves limonádé

Az egyetlen limonádé, ami kisebb előkészületet igényel. A citromfüvet ugyanis le kell forrázni teaként és úgy visszahűteni. Egy biztos: megéri a fáradozást, mert az egyik legjobb hűsítő a forró nyári napokon. Ezt a limonádét főleg a távol-keleti országokban fogyasztják előszeretettel.

Hozzávalók:

1,5 víz

3 marék citromfű levél

2 evőkanál barnacukor

2 citrom leve

 

Rózsás limonádé

Nyilván nem a rózsasziromtól lesz olyan varázslatos a limonádé, hanem a rózsavíztől. Nem mindenki szereti ezt a nagyon jellegzetes, domináns ízt, de aki kedveli, az egész nyáron ezt fogja inni. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű: belekevered a rózsavizet a szénsavas vízbe, majd ízesíted. A limonádéhoz csinálhatsz ötletes jégdarabokat is. Egyszerűen a nem permetezett rózsaszirmokat a jégkockatartóba teszed, felöntöd vízzel és megfagyasztod, a szervírozásnál pedig a rózsaszirmos jégkockákkal díszítheted a limonádét.

Hozzávalók:

1,5 l ásványvíz

2-3 evőkanál rózsavíz

8 evőkanál cukor 

1 szál nem permetezett rózsa

1 dl citromlé

1 citrom karikázva

 

Lime-os – uborkás limonádé

Aki kedveli a fanyar ízeket annak kiváló hűsítő lesz ez a limonádé. A kancsóban kevés vízzel feloldom a mézet, majd beleteszem a hosszú csíkokban levágott uborka héját, és a felkockázott fél uborkát. A meghámozott gyömbért karikázd bele és tedd be az egészet a hűtőbe, hogy egy picit összeérjenek az ízek.

Hozzávalók:

1,5 l szénsavas ásványvíz

1 db kígyóuborka

5 dkg gyömbér

2,5 evőkanál méz

közösség

további frisss

lap tetejére