Lehet, hogy még kosz van a büfékben, de az ételallergiára már odafigyelnek

• 2024. július 25., csütörtök •
Az egyik szemünk sír, a másik nevet, mert van ugyan fejlődés az élelmiszerbiztonsági felügyelők szerint, de megfelelően hűteni és takarítani még mindig nem mindenhol tudnak. Ez derül ki az idei szezonális ellenőrzés-sorozat részeredményeiből, amit a strandbüfékben és a street foodosoknál folytatnak, és még nincs is vége.
Lehet, hogy még kosz van a büfékben, de az ételallergiára már odafigyelnek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közölte, hogy az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Mint írják, az ellenőrök a strandbüfék és a street food egységek 11,5%-ánál tapasztaltak takarítatlanságot és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2%-ában problémát jelentett a készételek tárolása is. A hűtve tárolást több esetben nem tartották be, továbbá a készételek és az alapanyagok elkülönítését sem valósították meg. Jellemző volt, hogy a kisebb egységek nem rendelkeztek zöldségelőkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak. Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél (9,8%) hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, azonban ezt az élelmiszervállalkozók rövid időn belül pótolták. A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7%-ánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7%) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomonkövetését nem biztosították, illetve lejárt minőségmegőrzési- és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak az egységekben.

Kedvező tapasztalat volt, hogy az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatás megfelelőnek bizonyult. Az előírt HACCP dokumentációkat is vezetik az egységek, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol nem a valóságnak megfelelő adatokat regisztráltak - tették hozzá.

A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást az élelmiszervállalkozókkal szemben, a kiszabott bírságok értéke 3 326 633 forint. Továbbá 109 tételt, összesen 205 kg élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, amelyek együttes értéke 703 507 forint volt.

A Csongrád-Csanád vármegyei felügyelők 2 vendéglátóipari egység tevékenységének korlátozását rendelték el. Az érintett egységekben többek között az edényzethez mérten a mosogatómedencék mérete nem volt megfelelő, a hűtőterekben a szakosított tárolás szabályait nem tartották be, az előkészítőket sem alakították ki, valamint egyes élelmiszereket a földön tároltak.  Egy Csongrád-Csanád vármegyei fagylaltozóban megtiltották a fagylaltkészítést, míg egy Heves vármegyei pizzériában nyomonkövetési hiányosság miatt 40 élelmiszertételt vontak ki a forgalomból, összesen 93 kg mennyiségben az ellenőrök.

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat augusztus 15-ig zajlik hazánkban. A kormány- és járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei többek között a fesztiválokat és a Balaton-környéki vendéglátóhelyeket is ellenőrzik. A grillsajtokra, a növényvédőszerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre (például görögdinnye), valamint az élőállat-szállítmányokra is kiemelt figyelmet fordítanak a hatóságok.

Illusztráció: mediaklikk.hu
 

közösség

további frisss

lap tetejére