A gyorséttermi kaják ártalmas anyagokat tartalmaznak, például a ftalátokat - derítették ki a szakemberek. Ezek a gyártás során keletkezett vegyi anyagok a csomagolásból kerülnek bele a készételekbe, például azokba, amelyeket a gyorséttermekben használnak.
A washingtoni George Washington University kutatócsapata mintegy 9 ezer embertől vett vizeletmintát, és a résztvevőknek egy kérdőívet is ki kellett tölteniük. Ebben arra is kíváncsiak voltak, hogy az alanyok étkeztek-e gyorsétteremben az elmúlt 24 órában.
A vizeletmintában két ftalát, a di-isononyl phthalate (DiNP) és a di-2-ethylhexylphlatate (DEHP) nyomait keresték. Az eredményekből kiderült: azok, akik több gyorsételt fogyasztottak, sokkal több ilyen káros vegyülettel kerültek kapcsolatba, mint azok. akik keveset vagy egyáltalán nem ettek ilyen fogásokat. A vizsgálatok azt is megállapították, hogy a legtöbb ftalátot a húsfélék, a gabonaalapú készítmények, a kenyér, a pizza, a burrito, a rizs és a gyorstészták tartalmazták.
Azt is megállapították, hogy nemcsak a ftalátok jutnak az emberi szervezetbe a csomagolásból. A műanyag csomagolásban lévő biszfenol negatív hatással van a gyerekek egészségére és viselkedésére. A DEHP és a DiNP egyébként komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, például terméketlenséghez.
Nos, még mindig kívánja a gyorsételeket?