Ki meri majd használni a közös sószórót?

há • 2020. május 06., szerda •
Hogyan liftezzünk ezután a szállodákban? Hozzá merünk-e nyúlni az asztalra kitett ecetesüveghez és sószóróhoz? Covid-kézikönyvet írtak a hotelek és vendéglátóhelyek újranyitásához.
Ki meri majd használni a közös sószórót?

Ötven napja várta a turisztikai szektor Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti bejelentését a korlátozások vidéki enyhítéséről. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója éppen Balatonfüreden tárgyalt ekkor, így rögtön felmérte az első reakciókat.

– A turizmusban dolgozó szereplőkkel találkoztam, amikor megtudtuk, hogy május 4-től vidéken kinyithatnak az éttermek, a kávézók, a strandok, és más szolgáltatók is korlátozás nélkül működhetnek. Nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták mindannyian a hírt, és állíthatom, hogy Balatonfüred teljes mértékben felkészült erre az enyhítésre – fogalmazott a szakmai szervezet által közzétett podcastban a vezérigazgató. Mint mondta, kinyitnak a kerthelyiségek, főhet a Jókai-bableves, valami tehát biztosan elindul, igaz, óvatosan kell haladni. Guller Zoltán szerint most csak az első lépést szabad megtenni, ami a legnehezebb, de a legfontosabb is egyben. – Várható volt, hogy nem lesz minden ugyanolyan, mint a járvány előtt volt. Az asztaloknak másfél méter távolságra kell lenniük egymástól, és osztrák mintára azt javasoljuk, hogy asztalonként legfeljebb négy vendég üljön le. A személyzet természetesen viseljen maszkot és kesztyűt, tehát biztosan átalakul most a régi rend – jegyezte meg. – Fegyelemre van szükség ahhoz, hogy újra tudjunk indulni. Ha nem lesz a szakma fegyelmezett, akkor nem tud visszaállni a rend, mert felerősödik a járvány, és újabb megszorítások, korlátozások jöhetnek – figyelmeztetett. – Ezért azt kérem, ne úgy értékeljék a turizmus szereplői, hogy elmúlt a baj – fűzte hozzá.

A vezérigazgató bejelentette, hogy készült egy kézikönyv, amelyet a szektor szakemberei közösen írtak. Ennek a lényege: mostantól nem élményt, hanem biztonságot keres a vendég. Vagyis azok a helyek tudnak most jól szerepelni és helytállni, amelyek odafigyelnek a biztonságra. Ezért ezt a könyvet eljuttatják mindenhová, és ajánlásokat tesznek benne a nyugat-európai minták és az egészségügyi szervezetek tapasztalatai alapján. Például minden vendég után szigorúan le kell fertőtleníteni az asztalt, és meg kell szüntetni a közös asztali sótartót. De a kötet kitér más témákra is, például a lifthasználatra, és más közös helyiségekre, tárgyakra. – A jövőben az jelent majd versenyelőnyt a turizmusban, ha valaki betartja az ajánlásokat, és ügyel a biztonságra – húzta alá.


Kiderült, hogy április 29-ig már több mint húszezer foglalás érkezett hazai szálláshelyekre a magyaroktól, és a reprezentatív felmérés keretében megkérdezett személyek 23 százaléka külföldi nyaralást is tervez a járvány lecsengése utáni fél éven belül. A turisztikai szektor tehát bizakodó.

 

Illusztráció: bbc.com

közösség

további frisss

lap tetejére