A vágott virágok ilyenkor tavasszal különösen gyönyörűek, megtöltik élettel és színekkel otthonunkat. Sokaknak azonban meggyőződésük, hogy nem érik meg a fáradságot, mert legtöbbször egy nap alatt elhervadnak. Ám nem kell feltétlenül lemondanunk róluk: a virágok hosszan tartó frissességének titka, hogy a baktériumok mennyiségét vissza kell szorítani a vízben, és megfelelő tápanyagot kell biztosítani a növényeknek. Íme, néhány szuper tipp a hosszan tartó friss csokorért!
Az alapok
Vázába helyezés előtt érdemes visszavágnod a szárakat, lehetőleg ferdén, kb. 2-3 centivel, így a növény több vizet tud majd felvenni. A műveletet ismételd meg pár naponta. Az sem mindegy, milyen vázát használsz, az átlátszó falú vázákban könnyebben szaporodnak el a moszatok és a vízkő. Emellett ügyelj arra, hogy a különböző fajták milyen hőmérsékletű vizet szeretnek. Általában a 45 fok körüli hőmérséklet az optimális, de a tulipán és más hagymások inkább a hűvös vizet kedvelik. Fontos, hogy a vízbe érő leveleket, hajtásokat távolítsd el, mert könnyen rothadásnak indulnak, és beszennyezik a vizet. A vázát sose helyezd közvetlenül napfényre, ezek a szépséges növények hűvösebb környezetben tudnak sokáig tündökölni.
A vizet naponta cseréld, a virágok a friss vizet szeretik. A szakértők azt javasolják, hogy érdemes emellett megfelelő tápanyagokkal is ellátni a vizet. Léteznek bizonyos hervadást gátló szerek, amelyeket beszerezhetsz a virágárusnál vagy kertészeti szaküzletekben. Ha azonban inkább egyszerűbb megoldást keresel, az otthoni kellékek közül is sok olyat találhatsz, amely segít a virágokat tartósabbá tenni.
Szénavas üdítő
Bár magas cukortartalmuk miatt a szénsavas üdítőitalok egészségünknek és fogainknak ártanak, a virágoknak kifejezetten jót tesznek. Önts ¼ csésze üdítőt a vízbe, meglátod, tartósítja kedvenc virágaidat.
Hajlakk
A hajlakk nem csupán a hajunknak ad tartást, de segítget a virágok frissen tartásában is. Fújd be körülbelül 50 cm távolságról a levelek és a szirmok fonákját. Ezt a módszert szárításkor is alkalmazhatod. Fújd le hajlakkal, mielőtt megszárítanád őket, majd akaszd fel fejjel lefelé, így a visszafordítás után nem hajlik el a száruk.
Ecet és cukor
Szintén jól bevált módszer az ecet és a cukor kombinációja. Az oldathoz használhatsz fehér ecetet vagy akár almaecetet is. Oldj fel 3 evőkanál cukrot 2 evőkanál fehér ecetben, és tedd egy liter meleg vízbe. A cukor táplálja a növényeket, míg az ecet meggátolja a baktériumok elszaporodását.
Pénzérme a vízbe?
Talán meglepően hangzik, pedig néhány réz pénzérme segítségével meghosszabbíthatjuk a vágott virágok életét. Különösen a tulipánokét. Az érmék oxidációjának köszönhetően a virágok egészségesebbek maradnak. A pénzérmét kockacukorral is kombinálhatod, de jó megoldás lehet akár a faszén is, melynek hatására a víz sokáig friss maradhat.