A fehér szín általában édesebbé teszi az ételeket, gondoljunk csak egy jó adag tejszínhabbal megspékelt finom eperre. Ezzel szemben már azt is bizonyították, ha fehér tányérból eszünk, akkor viszont bizonyos esetekben kevésbé érezzük édesnek az ételt - írja az index.
Természetesen ezeknek az érzeteknek pszichológai okaik vannak, pontosan nem függnek össze az ételek cukortartalmával. Befolyásoló tényezők közé sorolják a színeket, a csomagolást, a tárolási módszert és a formákat is.
Charles Spence, az Oxford Egyetem pszichológiaprofesszora és csapata szerint az étel 10%-kal édesebbnek érződik, ha fehér tányérból esszük. A kutatás során azt is megállapították, hogy a kávé kétszer olyan erősnek tűnik, ha fehér bögréből isszuk, azonban ebben az esetben csökken az édes íz érzete. Az agyunk evés közben becsap minket, amit ki is lehet játszani.
W. A. Dwiggins, termékfejlesztő már közel 100 évvel ezelőtt is azt vallotta, hogy a csomagolás is rendkívül nagy szerepet játszik a termékek kívánatosságában. Gondoljunk csak a dobozos Coca Colara, a piros-fehér kartondoboz az emberek többségében igencsak erős hatást kelt. Tudják, hogy ez Coca-Cola, amit korábban már ittak, így elég ez a két szín párosítása és máris megvan a vásárló.
Aztán amikor a cég 2011-ben megváltoztatta a dobozok színét, a vásárlók egyből panaszkodni kezdtek, hogy megváltozott a termék íze, azonban csak a doboz színe változott fehérre a "jegesmedvék védelmére" felhívó kampány miatt. Természetesen hamar visszatértek a jól bevált színekhez.
Az idő múlásával a laboratóriumi kísérletek is alátámasztottak a vörös szín édesítő hatását. Egy megfigyelés során még az is bebizonyosodott, hogy piros tányérból még a pattogatott kukorica is édesebb. Születtek azonban más eredmények is. Egy másik kutatás szerint a sajttorta például kerek fehér tányérból fogyasztva hat igazán édesnek.