Igazi „haldorádó” volt a Vas-hegy lábánál

hv • 2024. július 14., vasárnap •
Finomabbnál finomabb halételek, izgalmas horgászverseny és színvonalas kulturális műsor várta szombaton Vaskeresztesen a halételek és a horgászat szerelmeseit. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 10. alkalommal rendezte meg a Pinka-völgyi Halas Napot.
Igazi „haldorádó” volt a Vas-hegy lábánál

A rekkenő, közel 35 fokos hőség sem szegte kedvét annak a sok-sok száz érdeklődőnek, aki szombaton ellátogatott a Vas-hegy lábánál fekvő, német ajkú településre. Ahogy a halfőző versenyre benevezett 30 (!) csapatét sem, hiszen már a kora reggeli óráktól rotyogott a halászlé, a káposztás harcsa, a csukapörkölt az igencsak méretes kondérokban, bográcsokban. De készült frissen füstölt pisztráng, sült angolna és dévérkeszeg is. Az ország minden tájáról érkeztek a főzőmesterek és  „kuktáik” , hogy bemutassák, a finom magyar édesvízi halakból mennyi mindent lehet készíteni. Igazi haldorádót varázsoltak a kilátogató sokaságnak.

Tóth Sándor, a szombathelyi Evangélikus Kör férficsapatának főzőmestere immár sok századszor főzött - nagy sikerrel - halászlevet. Kérdésünkre, hogy mi a jó halászlé titka, így válaszolt:
- Mindig legalább négyféle halat használok fel az alapba. Ezúttal ponty, afrikai harcsa, busa és keszeg került a bográcsba. Az alapba tettem még vöröshagymát, tv- és erős paprikát, meg egy paradicsomot. A legfontosabb fűszer a són kívül a nagyon jó minőségű alföldi pirospaprika. Ha olyan időszakban főzünk, amikor van ikra, akkor az is mehet bele. Amikor minden megfőtt, akkor leszűröm az alaplevet, és az otthon előre elkészített, szintén sokféle halból készült, átpasszírozott sűrítménnyel sűrítem, majd pár perc alatt belefőzöm a halszeleteket. A legfontosabb, hogy a főzést szívvel-lélekkel csináljuk. Meggyőződésem, hogy a hozzáálláson múlik minden jó étel elkészítése.

- Magyarországon alacsony az egy főre jutó halfogyasztás, pedig nagyon egészséges, jótékony hatással van a szervezetre. Amikor tíz évvel ezelőtt megszerveztük az első Halas Napot, a halételek népszerűsítése volt az egyik fő célunk - ezt már Puskás Norbert, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke mondta.

- Nagy öröm számunkra, hogy azóta már egyre többen felismerték a rendezvény igazi értékét, és támogatnak különböző módon bennünket. A másik célunk az volt, hogy Vaskeresztest és környékét - ahol szövetségünk központja működik – megismertessük minél többekkel, hiszen ez az országrész sokáig elzárt terület volt. Megyénkben 12.000 horgász van, ami örömteli, de ez a program kiválóan alkalmas arra, hogy kedvet csináljon másoknak is a horgászáshoz és a halételek fogyasztáshoz. Úgy vélem, hogy tíz év alatt nagyot léptünk előre minden téren. Ma például 30 csapat negyvenféle ételt főzött. Annak is örülünk, hogy Zalából, a Balatontól és Bajáról is jöttek csapatok. Mint köztudott, Magyarországon kevés halat fogyasztunk, pedig az egyik legegészségesebb alapanyag. Ezen a téren is van némi előrelépés az utóbbi években, és ehhez az ilyen rendezvények is hozzá tudnak járulni - fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitó és a halfőző verseny eredményhirdetése után a délután további részében a szórakozásé volt a főszerep. Elsőként a Vaskeresztesi Hagyományőrzők léptek színpadra, majd többek közt a Körmendi Fúvószenekar adott koncertet. A gyermekek sem unatkoztak, mert több, nekik való program is várta őket, míg a felnőttek a híres vaskeresztesi bort is megízlelhették.


 

közösség

további frisss

lap tetejére