Ezt tapasztalták az ellenőrök a Balaton környéki konyhákban

portal.nebih.gov.hu • 2023. július 30., vasárnap •
Szennyezett padló és fal, kifogásolható minőségű eszközök, egészségügyi igazolás nélkül dolgozó konyhások - ezek is előfordulnak a Balaton környéki vendéglátóhelyeken. Akármilyen bosszantóak, ezek nem számítanak kiugró szabálytalanságnak.
Ezt tapasztalták az ellenőrök a Balaton környéki konyhákban

A Nébih nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában a turisztikai szempontból nagy jelentőségű, balatoni vendéglátóhelyek is kiemelt figyelmet kaptak. A júliusi vizsgálati eredmények alapján elmondható,

a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek.

A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg - összegezte a Nébih a honlapján.

Javában tart a Nébih által koordinált nyári szezonális ellenőrzés-sorozat, melynek célterületei között a Balaton környéki vendéglátóhelyek is megtalálhatóak. A vizsgálatok fókuszába ‒ az éttermek ellenőrzésére jellemzően ‒ a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került. 

Az ellenőrzések összességében pozitív képek mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak.

Több helyen tapasztalták például a szakemberek, hogy a szakosított tárolást nem az előírásoknak megfelelően oldották meg, előfordult továbbá, hogy a padló, a fal és a mennyezet, valamint a berendezési tárgyak, eszközök állapota volt kifogásolható. Visszatérő hibaként említhető, hogy nem minden dolgozó rendelkezett érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással, a nélkül viszont – a kiemelt járványügyi kockázat miatt – nem végezhető vendéglátó tevékenység.

A szabálysértések között említhető, hogy nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben.

A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, illetve 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenőrök.

A jogsértő termékek összmennyisége megközelítette a 2000 kg-ot. A hatóság ezeket természetesen kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást. 

Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van. A balatoni vendéglátóhelyek a jelenlegi összehangolt, kiemelt szezonális ellenőrzéseket követően is számíthatnak ‒ a folyamatos élelmiszerbiztonság érdekében tett ‒ további ellenőrzésekre is. 

Kép: illusztráció, archív/MTI

közösség

további frisss

lap tetejére