A michigani egyetem kutatói azt szorgalmazzák, hogy az élelmiszerek farmakokinetikai tulajdonságai (például a töménység mértéke és a felszívódás sebessége) legyenek mindenki számára nyilvánosak. A kutatók 504 embert vontak be a munkájukba. A vizsgálatok során megállapították, hogy mely élelmiszerek okoznak függőséget.
Ha az ember rabja egy kajának, akkor képtelen visszafogni annak a fogyasztását, elveszti a kontrollt. A tanulmányt az ételek íze által kiváltott örömreakciókra, azaz egy egyszerű szemészeti vizsgálatra alapozták. Először 120 egyetemi hallgató töltötte ki a tesztet. A diákok 35 közönséges élelmiszer képét nézték meg, amelyek közül ki kellett választaniuk azokat, amelyek szerintük függőséget okoznak. A szakemberek további 384 embert vontak be a kutatásba, akik online értékelték 1-7-ig az ennivalók függőséget okozó tulajdonságait.
A győztes a pizza lett! A második helyen holtversenyben végzett a csokoládé és a chips. A dobogósokat többnyire zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek követték. A sor végére az uborka, a sárgarépa és a bab került.