Az idei versenyen 8 tortát kellett megkóstolnia a zsűrinek a Tóvendéglőben. Az előző évekhez hasonlóan profi cukrászok, rutinos nagymamák és lelkes otthoni sütőmesterek is benevezhettek a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. által szervezett versenyre. A bírálók csupán a torta látványát, nevezési számát és fantázianevét ismerhették az ízlelés előtt. A bírálat során a süteményét látványát, összetételét, ízvilágát és még sokféle szempontot vett figyelembe a zsűri.
A bírálat szempontjairól Mészáros Gábor cukrász, a Mészáros Cukrászda tulajdonosa, a verseny szakmai segítője beszélt részletesen. Idén is két zsűri minősítette benevezett édességeket, a szakmai bírálók a következők voltak: Sztaracsek Ádám – Magyarország tortája kiírás 2018 nyertese. Fehér Judit cukrászmester, kreatív cukrász – Győr. Erdélyi Balázs, többszörös év fagylaltja verseny győztes - Frer Cukrászda Budapest. Hujber Kálmánné, mestercukrász, a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola cukrász szakoktatója. Németh Dániel, séf, a Daniel& Frere étterem társtulajdonosa.. Kovács Vince, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
A diákzsűriben Unger Patrik diákpolgármester, Solti Martin és Vámosi Áron (a Szombathelyi Diákönkormányzat tagjai), valamint a Jó tanuló, jó sportoló címet elnyert diákok közül Horváth Luca (Horváth Boldizsár Szakgimnázium), Kovács Virág (Nagy Lajos Gimnázium), Sántha Máté (Bolyai János Gimnázium), Szabó Balázs (Premontrei Rendű Szent Norbert Gimnázium) kóstolhatták meg a tortákat.
A szakmai zsűri a CSOKOLÓNIA fantázianevű, csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal díszített tortát választotta győztesnek, míg a diákok szintén ezt a tortát találták a legjobbnak – ismertette az eredményeket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A versenyre nevezett torták:
Augusztus(z) hamvas barackja – nevezte: Dr. Mórocz Mira Szombathely
Piskóta torta sárgabarackos joghurt mousse-szal, barackzselével és fehércsokis habbal –
Vesta torta – nevezte: Park Inn by Radisson Sárvár Resort&Spa
Lime-os fehércsokis mouss-szal és málnás-gránátalma zselével díszített mákos és crumble tészta
Szent Márton tallérja - nevezte: László Judit Szombathely
Püspökkenyér és berkenyés piskóta alapú fekete ribizlis, diós grillázsos kókuszvirággal, sztraciatella krémmel
Karneváli frissítő – nevezte: Pusker Vivien és Pusker Cintia Tömörd
Mentás, kivihabos sárga-kakaós piskótatorta
Iseum kincse - nevezte: Ajkay Dorottya
köleslisztes, körtés, fügeropogós, szőlőzselés torta
Csokolónia - nevezte: Dezse Gergő- Mészáros Cukrászda
Csokoládés, mandulalisztes felvert, étcsokoládés ganache-vel és bogyós gyümölcszselével, tejcsokoládés habbal
Isis Csókja - nevezte: Gergye Szilvia – Szombathely
mézes, gyömbéres körte, meglepetés habcsókkal
Comedus – mandulalisztes tészta, málna sziruppal, sós karamellás krém, és málna ropogós Nevezte: Varga Ádám- Mészáros Cukrászda
A tortaremekek a Karnevál nyitónapjától kóstolhatók majd a Fő téren a Szentháromság-szobor lábánál található torta-pavilonban, illetve a Mészáros Cukrászdában.