Ez kerül a pohárba karácsonykor

frisss.hu Forrás: hazipatika.com • 2015. december 25., péntek •
Ki mit ivott karácsonykor? Sört, bort, pezsgőt? Érdekes szokások vannak a világban.
Ez kerül a pohárba karácsonykor

A világ országaiban más és más ital kerül a pohárba az ünnepi időszakban. Nézzünk néhány példát:

Franciaországban pezsgőznek: nincs az a francia, aki mást inna karácsonykor, mint champagne-t. A világ leghíresebb ünnepi itala minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy egész étkezést.

Egyesült Királyság: a portói a kedvenc. A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Desszerthez és sajthoz tökéletes választás, ha pedig kifejezetten erős, füstös húsok kerülnek az asztalra, akkor a főétel mellé egy kevésbé édes, fiatalabb darabot is lehet választani.

A spanyolok a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű, összetett és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók.

Venezuelában egy helyi különlegesség, a petit verdot díszíti az ünnepi terítéket. A klasszikus bordeaux-i szőlőfajta több szakértő szerint új hazára lelt ezen a vidéken, és az ebből készült bor nagyon finom.

Svédország: a karácsonyi sör a menő! Ahogy a világ nagyon sok pontján isznak ilyenkor groghoz, forralt borhoz vagy tojáslikőrhöz hasonló alkoholos italokat, itt a karácsonyi sör terjedt el. A svéd karácsonyi sör a porter, a stout és az ale keveréke. Sötét színű, enyhén édes és ízletes.

Alaszka: jégbor. Az állam legismertebb borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort.

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L'Acadie. A 2008-ban indult új-skóciai borászat kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit.

Dél-Afrikában a brandy-é a főszerep. A helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandy-t, mint bort.

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és tannintartalommal bírnak, mint a filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik.

 

közösség

további frisss

lap tetejére