Együnk jót, és előzzük meg a náthát!

K.G. • 2015. november 17., kedd •
Már november közepén járunk, ilyenkor nem elég a sok vitamin arra, hogy megelőzzük a megfázást. Most bemutatunk 7 olyan ételt, ami segít abban, hogy ne kelljen orrot fújnunk és köhögnünk, mert bizony az kellemetlen.
Együnk jót, és előzzük meg a náthát!

Fűszerek és gyógynövények: hatásos a gyömbér, a kurkuma, a bazsalikom, a chili, a fokhagyma, a lila hagyma, a zsálya és a petrezselyem.

Gomba: megemeli a testünkben egy olyan enzim mennyiségét, ami a szervezetünkben lévő fertőzésekkel harcol. Emellett tartalmaz poliszacharidot, ami a szervezet ellenálló-képességét növeli.

 

 

Citromfű: szorongásoldó hatásán kívül kiváló vírusölő is. Aki orrdugulástól szenved, az próbálja ki a növényből készült teát, vagy megelőzésként is bevethető. Egyébként a kezdődő torokfájást is enyhíti.

Fagyasztott gyümölcsök: ezeknek ugyanolyan magas a tápanyagtartalma, mint a frisseknek. Kiemelkedik a sorból a kék áfonya, ami kis mennyiségben is rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ez igaz a bordós, lilás gyümölcsökre, ezekben a legtöbb az antioxidáns. Lehet csemegézni szederből, szilvából vagy meggyből is a megfázás elkerülése érdekében.

Joghurt: ebből egy-két pohárral minden nap érdemes fogyasztani, hogy elegendő probiotikumhoz jusson a szervet.

Brazil dió (paradió): ebben a magban van a legtöbb olaj, viszont ebben található a legtöbb szelén is. Ez az ásványi anyag meghatározó abban, hogyan és milyen gyorsan küzdünk meg egy betegséggel. Napi 2-3 szem elég a brazil dióból.

 

 

Édesburgonya: ősszel és télen a legjobb béta-karotin forrás a sárgarépa és a sütőtök mellett. Az édes burgonyában azonban koncentráltabb ez az elővitamin (A-vitaminé). Erős és aktív lesz a szervezetünk, mert rövid távon sok energiával tölti fel, hosszú távon pedig erősíti az immunrendszert.

 

közösség

további frisss

lap tetejére