Kenyérre, kalácsra, palacsintára, smarnira – változatosan felhasználható, könnyen elkészíthető, és szerencsés esetben sokáig eláll a szamócalekvár. A boltban kapható dzsemfixekkel minimális cukor hozzáadásával, dunsztolás nélkül üvegbe zárható a kora nyár íze és illata, de a hagyományos, „nagymama” féle módszer is alkalmazható. Akármelyiket is válasszuk, a hideg napokon még hálásak leszünk magunknak a fáradozásért.
Így készül
a klasszikus eperlekvár
Hozzávalók:
2 kg eper
70 dkg cukor
1 citrom leve
Az epret áztasd tíz percre hideg vízbe, majd csapvíz alatt öblítsd le jó alaposan. Távolítsd el a szárát, vágd kettő-négy részre, és tedd egy nagyobb tálba vagy lábosba. Szórd rá a cukrot, és hagyd állni egy éjszakán át. Főzés előtt botmixerrel pépesítsd ízlés szerint, és nyomd rá a citrom levét. Kis lángon főzd addig, amíg kellően besűrűsödik, illetve elfő a habja. Közben többször kevergesd meg fakanállal. Ha egy tányérra cseppentesz kevés lekvárt, és nem folyik szét, akkor biztosan elkészült.
Közben az üvegeket és a kupakokat mosd el, akár ki is főzheted. Amikor a lekvár kezd sűrűsödni, állítsd egy tepsibe, rakd bele az üvegeket, és önts alájuk vizet. Kezdd melegíteni, majd szedd tele mindegyiket lekvárral. Jól zárd le, és fordítsd fejjel lefelé legalább 5 percre. Takard be plédekkel, és hagyd addig a dunsztban, amíg ki nem hűlnek.
Így pedig egy pikánsabb változat
Hozzávalók:
2.5 kg eper
50 dkg befőzőcukor
2 csomag dzsemfix
3 lime-ból nyert limelé
1 dkg fahéj
2 db csillagánizs
1 csomag vaníliás cukor
1 ml citrom aroma
1csokor bazsalikom (citrom illatú)
1 lime-ból nyert lime héja
Az epret megmossuk, és kettévágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük, ráöntjük a dzsemfixet és a befőzőcukrot, majd 1 órán át állni hagyjuk. A citromot lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd ezeket is az eperhez adjuk az aromával együtt. Hozzáadjuk a fahéjat és a csillagánizst, jól elkeverjük. Feltesszük főzni, nagy lángon 10 percig forraljuk, majd még 20 percig főzzük, de nem habzásig. Ekkor a fahéjat és a csillagánizst eltávolítjuk, és a vaníliás cukrot, az apróra vágott citromillatú bazsalikomot belekeverjük.Öt percig még főzzük, majd azon forrón tiszta üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk, és téli pihenőre betesszük a kamránkba.
A receptet a https://www.nosalty.hu/ oldalán találtuk.
kép: femina.hu