A múltkori tökös italok után most tökös recepteket mutatunk.
Sütőtökös bundáskenyér - a régi kedvenc, kicsit újragondolva.
Hozzávalók öt személyre:
10 szelet kenyér
3 db tojás
125 ml tej
1 ek vaj
20 dkg sütőtök püré
1 csipet fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg
Elkészítés
Nem bonyolultabb, mint a hagyományos bundáskenyéré, ennél a verziónál is verjük fel a tojásokat tejjel. A fűszereket keverjük el a pürével, majd az egészet keverjük bele a tojásos-tejes keverékbe. Ezután hevítsük fel közepes lángon a serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat és süssük ki a tojásos masszában megforgatott kenyereket.
Tálalási javaslat: csorgathatunk rá mézet és almával kínálhatjuk.
Sütőtökkrémleves, baconnel, tökmaggal - izgalmas verziója a sokak által kedvelt krémlevesnek.
Hozzávalók:
1/2 kg sütőtök
10 dkg burgonya
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
80 g szeletelt bacon
2 evőkanál napraforgó olaj
0,5 dl félszáraz vagy száraz fehérbor
1,5 dl főzőtejszín
3 evőkanál tökmag
2 darab leveskocka
1 l forróvíz
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
Hámozzuk meg a sütőtököt, majd kockázzuk fel, tegyünk ugyanígy a burgonyával is. Tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk karikákra, majd a fokhagymát is tisztítsuk meg és reszeljük le. Ezt követően a szalonnát vágjuk vékony csíkokra. Majd forrósítsuk meg az olajat, pirítsuk meg benne egyszerre a bacont és a vöröshagymát, majd szedjük ki egy tálra. Ezután dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát az olajra, öntsük bele a bort és pirítsuk nagyjából 2 percig. Ha ezzel végeztünk, öntsük fel a forró vízzel, tegyük bele a leveskockát és főzzük puhára. Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot, olaj nélkül. A levest, miután megpuhultak a zöldségek, pürésítsük botmixerrel, adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk fel ismét. Ízesítsük sóval, borssal és, aki szereti, szerecsendiót is tehet bele. A pirított baconos-hagymás keveréket pedig a tálaláskor a tetejére szórjuk a tökmaggal együtt.
Csirkenyárs, sütőtökkel
Bár vége van a szabadtéri sütögetés időszakának, akik szeretik a grill-ételeket sem maradnak finom étel nélkül.
Hozzávalók:
A nyárshoz:
1 db csirkemell filé, felkockázva
20 dkg sütőtök, felkockázva
A páchoz:
2 dkg sűrített paradicsom
2 evőkanál méz
2 teáskanál szójaszósz
1 evőkanál friss rozmaring
só, bors, chili ízlés szerint
Elkészítés
Kezdjük a páccal: keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, és tegyük bele a felkockázott csirkemellet, majd fedjük be műanyag fóliával az edényt és legalább egy órára tegyük hűtőbe. Ezután csepegtessük le kicsit a húst és húzzuk nyársra felváltva a sütőtök-kockákkal. A megmaradt páclével pedig kenjük be az egészet. Majd a sütőrácson két rétegben elhelyezett alufóliára tesszük a nyársakat (a rács alá érdemes tepsit tenni, hogy a csepegő levet felfogja), és 180-200 fokos sütőben körülbelül negyed óráig sütjük. Közben megforgatjuk a nyársakat és megkenjük a páccal, kétszer-háromszor.