Nagyjából egy hete rendezték meg Szombathelyen a karneváli tortaversenyt, aminek győztesébe, a Vénusz ajándékába mi is azonnal beleszerettünk. A süticsodát egyébként a Cake Art álmodta meg, mi pedig most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon.
Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű tortához:
Tésztarész I.: Omlós linzer
40g porcukor
80g vaj
60g teljes kiőrlésű búzaliszt
60g BL-55 liszt
5g tojás sárgája
Tésztarész II.: Felvert
75g egész tojás
75g kristálycukor
50g barnacukor
150g mascarpone krémsajt
½ citrom reszelt héja
½ citrom leve
¼ rúd vanília kikapart magja
50g olvasztott vaj
55g mandulaliszt
35g zabliszt
50g BL-55 liszt
15g kukoricakeményítő
2g sütőpor
200g friss áfonya
5g kukoricakeményítő
Áfonyabetét:
200g áfonya
50g kristálycukor
30g zselatinmassza (200 Bloom) 4 g + 24 g víz
Vaníliás tejszínkrém:
500g felvert 35 % zsírtartalmú tejszín
150g mascarpone kerémsajt
½ vaníliarúd kikapart magja
40g áfonyapüré
Tükör glazúr (nagyobb mennyiség):
50g víz
150g kristálycukor
150g glükóz
65g sűrített tej – cukrozott
45g zselatinmassza (6,5 g + 39g víz)
100g fehércsokoládé (Callebaut Velvet)
Színezéséhez: áfonyapüré, zselatinmassza
Elkészítés:
A linzertészta hozzávalóiból egynemű tésztát gyúrunk, kis időre hűtőben pihentetjük, majd kb. 4-5 mm vastagra nyújtjuk, 23 cm átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, 180 fokon sütjük 9 percig. Amíg kihűl, elkészítjük a felvertet. A tojásokat a cukorral habosítjuk, hozzáadjuk a krémsajtot, citromot, vaníliát és a vajat. Végül hozzákeverjük óvatosan a sütőporral elkevert száraz részt.
A kihűlt linzerlapot kerettel együtt alufóliába csomagoljuk, és a felvertet ráöntjük, végül a keményítőbe forgatott friss, mosott, de cseppmenetes áfonyát is egyenletesen ráterítjük. 165 fokon további 35 percig sütjük. Keretben hűtjük. Az áfonyabetétet és a tükörglazúrt érdemes előtte nap elkészíteni. Az áfonyát a cukorral felforralni, turmixolni és hozzáadni a zselatinmasszát. 18 cm átmérőjű karikában, vagy szilikonformában kidermeszteni. Fagyasztva tárolni.
A tükörglazúrhoz 103 fokosra forraljuk a cukrot, vizet, glükózt. Hozzáadjuk a sűrített tejet és a zselatinmasszát, végül ráöntjük mindezt a fehércsokoládéra. Légmentesen, hűtve tároljuk. Felhasználáskor a kidermesztett torta felületére 33-34 fokon használjuk fel. Az áfonyafőzetet eltérő arányban keverjük hozzá, hogy márványozott felületet eredményezzen a tortán. A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt. Elkeverjük a krémsajttal a vaníliát, az áfonyapüré felét, beleforgatjuk a tejszínt, a zselatint hozzácsorgatjuk és végül az áfonyapüré másik felével márványozzuk a krémet.
A torta összeállítása:
A kihűlt tésztarészről óvatosan eltávolítjuk az alufóliát és elválasztjuk a kerettől. Keretben töltjük. A tejszínkrémből egy vékony réteget kenünk a tésztára, majd belehelyezzük az áfonyabetétet (fagyott állapotban) és a krémmel keretszint alatt 2 mm-ig töltjük. Hűtőben kidermesztjük, majd az áfonyafőzettel márványozott tükörbevonatot óvatosan, kenőkéssel rásimítjuk. Meleg élű, száraz késsel szeleteljük. Áfonyával díszítjük.