Az őszi ételek egyik legkedveltebb alapanyaga a sütőtök, így most mi is egy sütőtökös mártogatós receptet hoztunk:
Hozzávalók:
A tésztához:
3 evőkanál cukor; 500 ml víz; 4 evőkanál étolaj; 340 g finomliszt; csipet só; 500 ml étolaj a sütéshez
A bevonathoz:
100-120 g cukor; 1,5 teáskanál fahéj
A mártogatóshoz:
500 g sütőtök; 1 db alma; 1 mokkás kanálnyi reszelt gyömbér; 130 g barna cukor; csipet só; őrölt szegfűszeg ízlés szerint; 125 ml 100%-os narancslé; 1 evőkanál kandírozott narancshéj; 1 marék mazsola; 150 ml tejszín
Elkészítés:
1. Egy lábosban tedd fel főni a vizet, a cukrot, a sót és a 4 evőkanál olajat.
2. Amikor forr, vedd le a tűzről és keverd hozzá egy fakanál segítségével a lisztet, míg egy labdává össze nem áll a tészta.
3. Vegyél elő egy nagyobb nyomózsákot és egy csillagfejű díszítőcsövet, és tedd bele a masszát.
4. Forrald fel az olajat egy nagyobb lábosban, majd kezd el belenyomni a masszát kb. 10 cm hosszan. (Egy olló segítségével tudod elvágni.)
5. Süsd 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Amikor kiveszed, az olajból csöpögtesd le és forgasd meg a fahéjas cukorban.
6. Hámozd meg és vágd apró kockákra a sütőtököt és az almát.
7. Tedd fel főni egy lábosban, és add hozzá reszelt gyömbért, a barna cukrot, a csipet sót, a narancslét, az őrölt szegfűszeget. 15 perc elteltével jöhet a kandírozott narancshéj és a mazsola, majd főzd tovább még 15-20 percig kis lángon. A végén botmixerrel pépesítsd és keverd hozzá a tejszínt.
8. Amikor elkészült hűtsd ki, és máris mártogathatsz!