Valljuk be, nem okozott az elmúlt huszonöt évben egyetlen álmatlan éjszakát sem a hazánkban kapható fagyi kínálat szűkössége. Sőt, elég vicces visszagondolni, hogy a rendszerváltás előtt a fagyi nagyjából csoki, vanília, puncs, citrom, karamell, esetleg még málna variációban volt kapható és kész. Nem létezett még a Hupikék Törpikék, Nutella, sztracsatella, menta, Red Bull, kivi,mangó, licsi, hogy olyan extrémekről ne is beszéljünk, mint a zöld tea, sör, rágógumi, tökmag, vagy éppen fokhagymás vanília, merthogy már ilyeneket is nyalhatunk némely nem hétköznapi fantáziával megáldott fagylaltozóban.
Hozzáértők szerint jelenleg 70-80 fagyi fajta kapható. Éppen ezért ritkaságnak számít, amikor valaki új ötlettel áll elő – hasonlatosan a pálinkához - miből lehetne még jéghideg, zamatos nyalogatnivalót előállítani. Itt az új ötlet, a
zöldborsó fagyi.
Ha belegondolunk, egyáltalán nem elvetemült gondolat a zöldborsóból készült különlegesség, mert a borsó a legédesebb zöldségünk. Ismerjük az ízét nyersen is, sőt, sokan esküsznek, úgy a legfinomabb. Ebben az állapotában meg ugyebár hidegen fogyasztjuk.
Tehát minden okunk meg van rá, hogy kipróbáljuk a zöldborsó fagyit, már csak az a kérdés, mi lesz a reakciója szegény pult mögött állónak, amikor ezt a fajtát keressük. Ha esetleg azt hinné, vicces kedvünkben vagyunk, nem is gondoljuk komolyan, ne csüggedjünk, elkészíthető otthon is. Szerintem miután megkínáltuk a barátokat, szomszédokat is, rövid időn belül fel fogja venni valamelyik fagyis a kínálatába Szombathelyen is. Kíváncsi vagyok, ki lesz az első! Addig is itt a recept:
Alapanyagok:
- 3 dl zsíros habtejszín
- 1,5 dl tej
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 400 gramm zöldborsó
A tejből egy decit és a tejszínt a kókuszreszelékkel töltsünk egy kis lábosba. A maradék fél deci tejet tegyük félre. Melegítsük fel, de ne forraljuk. Egy külön tálban keverjük el a tojások sárgáját a cukorral. A meleg tejes keverékből néhány kanállal adjunk a tojáshoz, keverjük meg, majd folyamatos keverés közben öntsük a fazékba.
Alacsony lángon, kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Közben a zöldborsót sós, lobogó vízben kb. 5-10 percet főzzük, majd szűrjük le. A félretett tejjel turmixoljuk egészen simára, ez percekig tarthat, de fontos, hogy olyan sima legyen, amilyen csak lehetséges. Keverjük össze a borsópürét és a sodót. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük a hűtőbe minimum 4 órára. Ekkor készítsük el a fagylaltgépben, vagy a következőképpen: egy lapos műanyag tálban tegyük a fagyasztóba, és félóránként turmixoljuk át egy botmixerrel. Ezt a műveletsort 2-3 órán át folytassuk, míg el nem érjük a kívánt állagot.