A friss, vágott zöldfűszereket csomagoljuk papírkéztörlőbe, majd így tegyük be a hűtőbe. A papír segít felszívni a felesleges nedvességet, ezáltal lassítja a növények romlási folyamatait. A fel nem használt fűszernövényekből pedig csináljunk fűszervajat vagy pestót.
A hagymaféléket rakjuk meleg, száraz helyre, semmiképpen se tároljuk a hűtőben, mert a hideg miatt felgyorsulhatnak a bomlási folyamatok.
A tojásokat a legtöbben a hűtőszekrény ajtajában lévő tartókba rakja ki. Arról azonban kevesen tudnak, hogy ott nagy lehet a hőmérséklet-ingadozás (ahogy nyitogatjuk az ajtót), ez pedig nem tesz jót a tojásoknak. Inkább tegyük az alsó polcra az eredeti dobozban.
A paradicsomokat ne tároljuk a hűtőszekrényben (a koktélparadicsom számít kivételnek), ugyanis a hideg lelassítja az érési folyamatokat.
Az olajokat, növényi zsírokat szintén jól záródó edénybe kell tenni, lehetőleg sötét üvegbe, óvjuk a szabad levegőtől és a közvetlen napfénytől.
A kemény sajtokat tegyük alufóliába vagy frissen tartó fóliába. Így megakadályozzuk a sajt benedvesedését, nem lesz penészes. (Ha mégis, akkor vágjuk le róla.)
A gombaféléket megmosás nélkül tegyük egy száraz papírzacskóba, majd a hűtőbe, és csak közvetlenül a felhasználás előtt tisztítsuk meg. A hideg és a száraz környezet megakadályozza, hogy a rothadást okozó baktériumok elszaporodjanak a gombákban.
A nagyobb, sütnivaló burgonya sötét, hűvös helyen érzi jól magát, míg az apróbb szemű típusok a hűtőszekrénybe valók.
A liszteket, gabonaféléket tartsuk szobahőmérsékleten, lehetőleg hűvösebb, sötét helyen. Nem árt légmentesen záródó edénybe tenni, hogy megakadályozzuk az élelmiszermolyok megtelepedését.
A sötétzöld leveles zöldségeket (például a spenótot, a sóskát) meg kell szárítani, majd kerüljenek műanyag zacskóba, aztán a hűtőbe.
A banánt se tegyük a hűtőszekrénybe, mert a hidegben gyorsabban megbarnul a héja. A legjobb, ha a gyümölcs szárát fóliába csomagoljuk, így megakadályozzuk a túlérést