Nincs ünnepi készülődés mézeskalács sütés nélkül, de a nyári bikiniforma télen készül, tartja a mondás, ezért igyekeztünk résen lenni. Találtunk egy jó receptet, amivel nem tettünk mást, mint reform összetevőkre cseréltük a hozzávalókat - így akár cukorbetegek, inzulinrezisztenciások, vagy az alakjukra ügyelők is bátran elkészíthetik.
Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű zabliszt
1 bögre édesítő (xilit, kókuszcukor, eritrit, sütésálló por alapú édesítőszer)
2 kávéskanálnyi szódabikarbóna
2 kávéskanálnyi fahéj
2 kávéskanálnyi őrölt szergfűszeg
csipet só
10 dkg kókuszzsír
3 egész tojás
3 dl méz vagy juharszirup – utóbbinak kisebb a szénhidrát és cukor tartalma
Elkészítés:
A por szerű hozzávalókat összekeverjük. Belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepére öntjük a mézet, és a felvert tojásokat. Az egészet jól összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezen veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.
Nem kell pihentetni, azonnal dolgozhatunk vele tovább. Egy kis részét lisztezett deszkán 2-3 milliméter vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.
Kizsírozott, kilisztezett tepsiben, vagy szilikonlapon közepes hőfokon készre sütjük az előmelegített sütőben. Odafigyelést igényel, mert gyorsan megéghet. A sütések között már nem kell újra kenni a tepsit.
Cukormáz helyett magas kakaótartalmú csokoládéval készített csokiöntettel díszíthetjük, amire dermedés előtt gyorsan kókuszreszeléket szórva a fenyőfa is hófedte hatást kap.
Legközelebb utánajárunk, hogy a bejglivel is működik-e a dolog.