A szürke 50 árnyalata: tényleg az s&m a legártalmasabb?

vkriszti • 2015. március 16., hétfő •
Úgy tűnik még mindig nem csengett le a Szürke ötven árnyalata-láz, habár a film sokak számára csalódás volt a könyv nyújtotta élményekhez képest. Az internetet böngészve úgy tűnik, az az általános vélekedés, hogy a történetben erőteljesen megjelenő szado-mazo szex „népszerűsítése” jelenti a legnagyobb veszélyt a fiatalok szexuális-, és identitásfejlődésére. De mit szól ehhez egy pszichológus? Tényleg ez a történet legjelentősebb veszélyforrása? Ahogy reggel ígértük, a pszichológus válaszol.
A szürke 50 árnyalata: tényleg az s&m a legártalmasabb?

Miért népszerű?

A Szürke ötven árnyalatának két rétege van, a szexuális szado-mazo réteg , és a szerelmi vonal.

Az, hogy a filmet ilyen sokan megnézték, az nem csak a népszerűségről szól. Úgy gondolom, hogy nem csak azok nézték meg a filmet, akiknek tetszett a könyv, hanem sokan már csak a médiavisszhang keltette kíváncsiság miatt is. Aki viszont azért nézte meg, mert a könyv alapján szereti a történetet, az inkább a love story miatt szereti. És itt a gond.

Túlidealizált szerelem

A történetben elég erősen megjelenik egy túlidealizált szerelmi kapcsolat, ami messze áll a valóságtól. A sztori szerint van egy férfi, aki gyermekkorában mind fizikailag, mind lelkileg sérült. Aztán találkozik egy lánnyal, akivel egymásba szeretnek, és a férfi egy csapásra „meggyógyul”. Valljuk be, hogy ilyen a valóságban nem, vagy csak „fehér holló” szinten jelenik meg.

Szerintem ez nagyobb negatív hatást sugároz, mint a szado-mazo vonal. Ha egy fiatal megnézi ezt a filmet, akkor az első, amit levesz a történetből, az ez: a szerelem mindent felülmúló ereje. Sajnos ez a való életben nem ilyen egyszerűen működik. Ez a gondolat torz értékrendszert, nem egészséges elvárásokat alakít ki egy kamaszkorú fiatalban.

Nem lesz valaki egy csapásra szado-mazochista

Bizonyos filmeknél nem véletlenül jelenik meg a 18-as karika. Nem feltétlenül a szex, a szado-mazo miatt, hanem itt például emiatt a túlidealizált kapcsolat miatt is, hiszen egy felnőtt ember már tudja ezeket a gondolatokat kezelni, de egy gyermeket, vagy kamaszt nagyon megkavarhat a párkapcsolathoz való hozzáállásában.

Ami pedig a szado-mazo dolgot illeti, én nem gondolnám, hogy attól, hogy egy kamasz megnézi ezt a filmet, ezt fogja szeretni, és egy csapásra használójává válik.  Lehet, hogy kipróbálja, de akkor el tudja dönteni, hogy neki ez jó-e, vagy sem. Mindaddig nincs ezzel a dologgal probléma, míg nem okoz kárt az emberben.

közösség

további frisss

lap tetejére