Megkérdeztük a szombathelyi konyhatündéreket, hogy milyen ételeket készítenek legszívesebben ősszel. Volt, aki az egyszerűségre voksolt, míg más annyira beleszokott lendülni a főzőcskézésbe, hogy inkább bonyolultabb kajákkal kísérletezik.
Őszi gyümölcsleves
Brigi odavan az őszi gyümölcsökért, ezért kapásból egy fűszeres, birsalma alapú levest ajánlott.
Hozzávalók:
- 4-5 db birsalma
- 2 db körte
- 2 db alma
- 1 citrom karika
- 4 ek. cukor
- 1 ek. méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- fahéj (ízlés szerint)
- szegfűszeg (ízlés szerint)
- gyömbér (ízlés szerint)
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl főzőtejszín
- 1 l víz
Elkészítés:
1. A gyümölcsöket felkockázzuk, és 1 liter vízben a fűszerekkel, a citromkarikával, a cukorral, a mézzel, valamint egy csipetnyi sóval feltesszük főni.
2. Nagyjából 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a habarást, amit a lisztből és a tejszínből készítettünk. Azzal is főzzük pár percet.
3. Négy-öt evőkanálnyi gyümölcsöt kiveszünk, összeturmixolunk és úgy tesszük vissza a levesbe, ami így még krémesebbé válik. Ezután lehűtve tálaljuk.
fotó:joyofkosher.com
Sütőtök a sütőből
Erika inkább az egyszerű és gyorsan elkészíthető kajákat szereti, ezért az ő tippje a "sütőtök a sütőből", amihez egy videót ajánlott:
Van még kérdés? :D
Almás-diós szelet
Melinda az almás-diós kombinációért rajong, de azért a vonalaira is vigyáz. Az ő kedvence az almás-diós szelet nyírfacukorral.
Hozzávalók:
20 dkg dió (durvára darált)
40 dkg alma (reszelt)
10 dkg rizsliszt (barna)
4 db tojás
10 dkg nyírfacukor
2 kk. fahéj
1 csipet só
1.5 kk. szódabikarbóna
0.5 ek. sertészsír (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
1. Az almákat lereszeljük, a tojásokat pedig a nyírfacukorral habosra verjük.
2. A darált diót, a rizslisztet, a sót, a szódabikarbónát a fahéjjal összekeverjük, majd hozzáöntjük a tojáshoz.
3. A masszához hozzá keverjük az almát is.
4. Egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt, kizsírozott tepsibe öntjük, a tetejét megszórjuk darabolt dióval és kevés nyírfacukorral, majd 180 fokon kábé 30-40 percig sütjük.
Fotó: food.com
Sütőtökös sajtkrémtorta
Andi az abszolút level 99-es konyhamester. Mint mondja, szívesen szöszmötöl egy-egy sütivel. Az ő befutója a sütőtökös sajtkrémtorta.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
400 g kakaós keksz
150 g vaj
3 ek. kakaó
A krémhez:
350 g mascarpone
330 g tejföl
2 dl habtejszín
100 g porcukor
2 csomag vaníliás cukor
40 g kukorica keményítő
4 egész tojás
400 g sütőtökpüré
1. A tököt feldaraboljuk, megsütjük, majd hagyjuk hűlni. Eközben a kekszet szétmorzsoljuk (mozsárban vagy akár klopfolóval). A vajat pedig betesszük a mikróba, hogy gyorsan megolvadjon.
2. A vajat a kakaót és a kekszet összegyúrjuk, majd a masszát belenyomogatjuk egy 26 centis kapcsos forma aljára (amire korábban sütőpapírt helyeztünk).
3. A krém elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat. A sorrend: mascarpone, tejföl, habtejszín, porcukor, vaníliás cukor, kukorica keményítő, egész tojás, sütőtökpüré. Ehhez célszerű konyhai robotgépet használni.
4. A krémet ráöntjük a kekszes alapra. A sütő aljába egy tepsibe kábé 2 liter vizet teszünk, mivel fontos, hogy a tortát gőzben süssük.
5. A tortát előmelegített, 180 fokos sütőben kezdjük, majd 15 perc múlva átállítjuk 150 fokra és így sütjük még 35 percig.
6. Ha elkészült, megvárjuk, hogy kihűljön és kicsit pihentetjük még a hűtőben.
fotó: falusilibak.cafeblog.hu
Szilvásgombóc-pite
Veronika a szilvásgombóc-pitére voksol, mert nem csak hihetetlenül finom, de hamar megvan és pofon egyszerű az elkészítése is.
Hozzávalók:
1 kg szilva (kimagozva, félbevágva)
1 ek. Étkezési keményítő
12,5 dkg zsemlemorzsa
7,5 dkg nádcukor
7, 5 dkg vaj (+ még egy kicsi a tál kikenéséhez)
fahéj
cukor
Elkészítés:
1. Felolvasztjuk a 7,5 dkg vajat, egy pitetálat kivajazunk.
2. A felezett, magozott szilvát – ízlés szerint - megszórjuk fahéjjal és cukorral, majd 1 evőkanál keményítővel és összeforgatjuk. A szilvát beletesszük a formába, elegyengetjük.
3. A felolvasztott vajhoz hozzáadjuk a nádcukrot és összekeverjük, majd belekeverjük a morzsát is. A morzsát ráhalmozzuk a gyümölcsre.
4. 180-190 fokon 25-30 percig sütjük, hagyjuk egy kicsit hűlni és már tálalhatjuk is.
fotó: sweers.seriouseats.com