A dél-burgenlandi Kukmirn (magyarul Kukmér) község és környékének híres-neves pálinkafőzői és gyümölcsöskertjei szeptember 14-én kitárják kapuikat az érdeklődők előtt, és jobbnál jobb párlatokkal, likőrökkel és egyéb finomságokkal várják a látogatókat. A túra kb. 5 km hosszú, és 6 állomáson lehet elcsábulni majd.
“Kukmirn, az almafalu” az osztrák Burgenland tartomány almafákkal borított déli lankáinak közepén rejtőzik.
Mint Werner Kemetter polgármester hangsúlyozta, a gyümölcstermesztésnek náluk régi hagyománya van. “Egy tulajdonosi okirat árulkodik arról, hogy már 1339-ben gyümölcstermesztés folyt ezen a vidéken. Napjainkban a gyümölcstermesztés fontos tartó pillére az osztrák mezőgazdaságnak Napjainkban 400 hektáron virulnak a különféle gyömölcsfák. Nem hiába nevezik Kukmirnt „das Brennende Dorf"-nak (~ lepárló falunak, számtalan termelő dolgozza fel gyümölcsének jó részét párlattá, köztük nem egy a szakmában és fogyasztók számára jól csengő név is fellelhető.”
Az alma mellett más gyümölcsökkel is találkozhatunk a nagy forgalmú utaktól távol eső, mégis könnyen megközelíthető község határában (az alma mellett körte, szilva, barack) A gyümölcsökből a párlat mellett egyéb feldolgozott termék is készül, például ivólé és lekvárok.
A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Snapsz- és párlat kóstoló túra során, mely egyben nyitott porták napjaként is működik majd, lehetőség adódik több mint 50 kitüntetésekkel is elismert párlat és likőr kóstolására:
- Párlat-, likőr- és gyümölcslékóstolás a gyümölcstermelő Zinnernél, a pálinkafőző Freismuthnál, a Nikles gyümölcskertészetben, a specialitások lepárlójánál, a Lagler családnál, a Fliedler család gyümölcsudvarában, Hoanzl gyümölcsösénél és a Zotter gyümölcsudvarban
- A régió ízei 6 különböző állomáson (finom, kiadós és édes)
- Zene, hagyomány és kulturális program az út mentén
- a túra hossza 5,1 km, a szintkülönbség: 171 méter