Az ausztrál Klímakutató Intézet legújabb tanulmánya arra mutat rá, hogy a globális felmelegedés rendkívül rosszul érint bizonyos termőterületeket, így a kávébab termelése lehetetlenné válik majd. Ezzel együtt elszaporodnak a gombák és a kártevők is, ezért 2050-re a világ kávéföldjeinek a felén képtelenség lesz kávénövényt termeszteni. Ezt azt eredményezheti, hogy az olyan fajták, mint például az Arabica 2080-ra teljesen eltűnnek a föld színéről. A kutatás rámutat, hogy mindezt megelőzően rohamosan romlani fog a kávék minősége és íze is, így nem kell 64 évet várnunk, hogy észrevegyük a változást.
Ezzel párhuzamosan a kávék ára is nőni fog, ugyanis egyre körülményesebb lesz az előállítás. Sok gyár bezár majd és rengeteg ember elvesztheti a munkáját.
Szóval, ha eddig nem vetted komolyan a globális felmelegedés problémáját, itt az idő magadba szállni, és elgondolkodni, hogy te mit is tehetsz a környezeted védelméért. Hiszen most a kávé tét! Te sem szeretnéd szintetikus löttyel kezdeni a napot, ugye?