Ha te is szeretnél belekóstolni a tortadíszítés világába, akkor a sok türelmen és kitartáson kívül még szükséged lesz néhány hasznos eszközre. Adunk is pár ötletet, hogy miket érdemes beszerezned.
Habzsák, díszítőcsövek
Ez a legalapvetőbb dekorálós kellék, hiszen nem csak tortához, hanem más sütemények díszítéséhez is használhatod, sőt: még akkor is jó hasznát veszed, ha hidegtálat készítesz, hiszen a kaszinótojás vagy a sonkatekercs krémjét is ízlésesen adagolhatod vele.
Ami lényeges, hogy olyat válassz, ami nem szakad, de mégis egyszerű tisztítani. A textil ez utóbbi szempontból problémásabb, a szilikon viszont mindezen kritériumoknak kiválóan megfelel. Jobb, ha rögtön egy komplett szettet vásárolsz, amiben a díszítőcsövek is benne vannak - persze ezeket utólag is beszerezheted, de akkor figyelj oda a méretekre. 3-4 különböző mintájú cső általában bőven elég.
Spatula
Szintén egy sokoldalú eszköz, amit használhatsz a krém kikeveréséhez, a tortán való eloszlatásához, de akár a csokoládé- vagy cukormázat is elegyengetheted vele. Manapság egyre népszerűbbek a szilikon fejű spatulák, amelyek hajlékonyak, tapadásmentesek, vagyis igen könnyű velük dolgozni. Ilyeneket találsz a Gasztronagyker kínálatában is.
Ha egyszer beruházol egy jobb minőségű darabra, az évekig kiszolgál majd. Amikor pedig belejössz a használatába, akkor már egy tökéletesen sima felületű torta létrehozása sem jelent majd akadályt.
Kiszúróformák
Ha a tortáidat fondantból készült figurákkal akarod kidekorálni, akkor ők lesznek a legjobb barátaid. A segítségükkel egyszerűen készíthetsz virágokat, csillagokat, szívecskéket, de a betűk és számok megformázása is sokkal könnyebb, mintha puszta kézzel kellene megoldanod. Ezeket is lehet szettben kapni, minél több van belőlük, annál dekoratívabb tortákat tudsz majd kreálni.
Ételfesték
Ha magad készíted a fondantot, akkor a színezéshez szükséged lesz némi ételfestékre is. Létezik por, gél, illetve folyékony állagú is, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy melyikkel tud a legkönnyebben dolgozni. Ha beszerzed az alapszíneket (kék, piros, sárga, fekete), abból már ki tudod keverni a legtöbb árnyalatot.
Ecsetek
Ha olyasmiket is akarsz tenni a tortádra, mint például ehető csillámpor, selyempor, vagy aprólékos motívumokat készítenél, akkor ezt a legkönnyebben ecset használatával tudod kivitelezni. Folyékony ételfestékbe mártva nagyszerűen kidekorálhatod vele a díszítőelemeket - az ember- vagy állatfigurák például kaphatnak szemet és szájat, a pillangók szárnyai szép mintákat… az ötleteknek csak a fantáziád és kézügyességed szab határt.