Mediterrán diéta az egészségmegőrzés kulcsa

szponzorált tartalom (x) • 2024. június 26., szerda •
Több kutatás is alátámasztja, hogy a Földközi-tenger vidékén élő emberek ellenállóbbak bizonyos, például szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Ehhez jelentős mértékben hozzájárulnak azok az étkezési szokások, ahol az egészséges alapanyagok kerülnek fókuszba.
Mediterrán diéta az egészségmegőrzés kulcsa

A déli országok (mint Franciaország, Spanyolország, Görögország vagy Olaszország) konyhája hazánkban is népszerű, de érdemes még jobban előtérbe helyezni ezeket az ételeket! Hogy miért? Cikkünkben megvizsgáljuk, tartson velünk!

Mi a mediterrán diéta? 

A Magyarországon is közkedvelt mediterrán diéta az említett déli országok ízvilágát és étkezési szokásait foglalja magába. Ennek az a lényege, hogy nem emel ki sem tápanyagokat, sem pedig élelmiszereket. Az alapanyagok tekintetében a növények dominálnak, de a húst sem zárja ki. Inkább a változatos, egészséges, rostdús, alacsony glikémiás indexű étkek kerülnek előtérbe.

Szeretné megkóstolni ezeket az egészséges, ízletes és tápláló ételeket az otthonában vagy a munkahelyén is? Akkor a Jófalat ebédházhozszállító cég jóvoltából ez könnyen megoldható. A mediterrán diéta mellett többek között hétköznapi, mentes vagy nyugdíjas, reform vagy akár vega menük kínálatából is választhat.
 
Élelmiszerek és alapanyagok a mediterrán diétában

Magas százalékban megtalálhatók a zöldségek és a gyümölcsök, emellett hangsúlyos a bab- és borsófélék, valamint az diók és magvak fogyasztása is a mediterrán diétában. A lényeg nem a kalóriaszámláló táblázatok használatán van, inkább a változatos, főként növényi alapú ételek mértékkel való fogyasztása ajánlott. 

A gabonák közül a magasabb rosttartalmú, hántolatlan formában előforduló termékek kerülnek előtérbe. Ezek B-vitaminban is gazdagok, így különösen fontosak a szervezetünknek. A táplálkozás építőkövei közé tartoznak a zsiradékok; mediterrán területen az extra szűz olívaolaj a legszámottevőbb. Számos jótékony hatása ismert: rendkívül szívbarát, hozzájárul egészséges koleszterinszint megtartásához és gyulladáscsökkentő hatású.

Fehérjeforrásként a halak és a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonafélék szolgálnak. A tengeri halak húsa magas omega-3 zsírsavakban is. Az esszenciális aminosavak mérséklik a vér koleszterinszintjét, ezáltal csökkenhet az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának veszélye is. 

Mi az, ami nem illik bele a mediterrán táplálkozásba?

Ajánlott kerülni a cukrozott és finomított élelmiszereket, a gyorsételeket, hiszen ezek túlzott fogyasztása túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethet. Az alkoholtartalmú italok, a feldolgozott húskészítmények és a vöröshúsok fogyasztásától is óvakodjunk.

Az elfogyasztott étel minősége mellett a megfelelő étkezési szokások kialakítása is fontos. Ezek olyan apró rituálék, amelyek könnyűszerrel beilleszthetők a hétköznapokba is. 

  • Ne siessünk, rágjuk meg alaposan az ételt, figyeljünk az ízekre, textúrákra, élvezettel fogyasszuk el azt!
  • Kevés sót használjunk, kísérletezzünk inkább a zöldfűszerekkel, ezek kiemelik az ízeket, emellett egészségesek is!
  • Ha megtehetjük, iktassunk be egy kicsi pihenőt az étkezések után!

A mediterrán táplálkozás egy élő példa arra, hogy a diéta nem egyenlő a koplalással. Érdemes kipróbálni, mert ízletes és egészséges ételekkel tarthatjuk meg a vitalitásunkat, formánkat úgy, hogy közben nem éhezünk. 

közösség

további frisss

lap tetejére