Zöld és sárga gyümölcshúsú kivi, krémes állagú indiánbanán és mézédes füge: ez mind megterem Miklós Ákos Márton termelő becsehelyi, a Polai-hegyen található földjén Zala vármegyében – számolt be róla a Zaol.hu.
Miklós Ákos Márton a lapnak elmondta: eddig főként áruházaknak és házi termékeket árusító vállalakozásoknak adták el a termést, olykor volt, hogy 45 tonnát is, az idén azonban a fagykár miatt kevesebb volt a termés, ezért a Facebookon meghirdettek egy "Szedd magad" akciót, hogy a lakosság is tudjon belőle részesülni - írja a Világgazdaság.
A mérlegnél szinte nem volt olyan pillanat, amikor ne lett volna hosszabb sor. Nagyon sokan sokan érkezetek, úgy látszik a látogatók már alig várták, hogy saját kézzel szüreteljék le a kivit az ültetvényről. Érkeztek horvátok, szlovénok és osztrákok
– ecsetelte a gazda, hozzátéve, hogy ha ez az akció tartósan beválik, rendszeresíthetik is az ilyen eseményeket.
A kezdeményezés pedig egyelőre átütő sikernek látszik: a lap szerint ugyanis rengetegen látogattak ki a Szedd magad eseményre. Többen kisebb-nagyobb ládákkal, mások vödrökkel, kosarakkal felszerelkezve érkeztek szüretelni.
Főleg a szupermarketekben szereztem be eddig a kivit, de kíváncsi voltam, hogy milyen íze van annak a gyümölcsnek, amit saját magam szakítottam le és érlelem be - folytatta. - Azért érdekes, hogy megterem nálunk ilyen növény, bár érthető is, hiszen például az őshonos magyar fajtáknak, így a málnának, a szedernek már túl melegek a nyarak, a hőséget nehezen viselik
– fejtette ki az egyik résztvevő a Zaolnak.
A kivi tartalmaz többek közt kis mennyiségben A-, nagy mennyiségben B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, de makró- és nyomelemeket is. Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is – tette hozzá a lap.
Fotó: Fotó: Szakony Attila
Forrás: vg.hu, (zaol.hu)