Lassan itt a grillszezon, ezért a Pénzcentrum megvizsgálta, mennyiért kaphatóak az áruházakban, valamint az éttermekben az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék – például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil. Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy friss zebrasteaket vagy krokodilbélszínt biztosan nem kapunk a jól megszokott áruházláncok húspultjában, ezért érdemes a webáruházakat felkeresni - idézi a vizsgálat eredményét az index.hu eredeti cikke.
A vizsgálatuk szerint
- krokodilfarkat kilogrammonként 27 ezer forintért lehet kapni,
- bölényburgert 13 ezerért,
- kengurufelsált nagyjából 6 ezer forintért,
- míg az emuhús ára nagyjából 2500–6000 forint között van kilónként.
- Továbbá emuzsírt kilogrammonként be lehet szerezni 2200 forintért,
- a muflon kilóra pedig 6500 forintba kerül.
- A fagyasztott fűszervajas csigának kilogrammonként 52 ezer forint az ára,
- de egy csomag (800 gramm) békacombot 6000 forintért is lehet már venni.
Az egzotikus húsok népszerűségével kapcsolatban Taferner Ákos, a Metro marketingvezetője a lapnak azt mondta, hogy csak azokat a termékeket tudják forgalmazni, amelyeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye.
Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be
– tette hozzá a marketingvezető. A szakemberek szerint Európában az igazán egzotikus húsokra nincs piaci igény, azonban Magyarországon látszik bizonyos ívű fejlődés a hagyományosnak számító termékpalettán.
A lap arra is kitért, hogy egy fővárosi étteremben a zebrahátszínsteak 8990 forint, a muflonsteak 7990 forint, a bölénysteak 6990 forint, az ausztrálkenguru-steak 6990 forint, a krokodilsteak 14 990 forint. Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék – a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil – fogyasztása ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is.
Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között vagy a gourmet-üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük. Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak
– mondta el a lapnak Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője, aki hozzátette: a felsorolt húsfélék között a kenguru számít még viszonylag elérhetőnek. Ugyanakkor az Európai Unió országai ezt importálják, elsősorban Ausztráliából. A szakember szerint az ilyen húsok behozatala és értékesítése jól szabályozott, a megfelelő, harmadik országokra vonatkozó szabályok betartásával forgalmazhatók.