Jókai-bableves
Hozzávalók: 70 dkg füstölt csülök, 2 pár debreceni kolbász, 20 dkg szárazbab, 3 szál petrezselyemgyökér, 5 szál sárgarépa, 1 db zeller, 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, 1db tojás, pirospaprika, olaj, só, bors
A babot egy éjszakára áztassuk be. A csülköt a babbal együtt tegyük fel főni körülbelül két és fél liter vízben, majd kezdjük el megtisztítani a zöldségeket. Ha készen vagyunk, adjuk hozzá a leveshez, majd jöhet a kolbász is. Lassú tűzön főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha ez megvan, szedjünk ki mindent, csak a babot hagyjuk a lábasban. Kockázzuk fel a csülköt, karikázzuk fel a kolbászt, majd készítsünk rántást a hagymából, lisztből, fokhagymából és a fűszerpaprikából. Ha kész a rántás, mehet a levesbe, majd a többi összetevőt is visszatehetjük. Végül készítsünk csipetkét a tojásból, egy pici sóval és liszttel, szaggassuk bele, várjuk meg, amíg megfő, és már készen is van. Friss kenyérrel és tejföllel kínáljuk!
Kossuth-kifli
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4 db tojás, 20 dkg cukor, fél cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg vaj, 12 dkg dió
A sütőt előmelegítjük. Egy közepes tepsit (20 x 32 cm) kikenünk vékonyan vajjal, és meghintjük liszttel. A diót durvára vágjuk. A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásokat szétválasztjuk. A cukrokat a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleszórjuk a sütőporos lisztet. A fehérjéket kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, és megszórjuk a dióval. 180 fokon alul-felül sütéssel 30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy közepes pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral holdakat szaggatunk ki. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Deák-torta
Hozzávalók a tésztához: 6 db tojás, 16 dkg cukor, 7 dkg darált mandula, 2 dkg keksz- vagy piskótamorzsa, 7 dkg finomliszt, 7 dkg olvasztott vaj.
A krémhez: 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 1 dl erős feketekávé.
A tetejére: 15 dkg étcsokoládé, 1 ek étolaj, az oldalára: 3 ek darált keksz- vagy piskótamorzsa
A tésztához a tojások sárgáját 4 dkg cukorral habosra keverjük. A maradék cukorral kemény habot verünk a fehérjékből, s összeforgatjuk a sárga masszával. Beleszitáljuk a mandulával és piskótamorzsával elkevert lisztet, és belecsorgatjuk az olvasztott vajat. Egy 26 cm átmérőjű, kivajazott-lisztezett tortaformába simítjuk a tésztát, és előmelegített, 180 fokos sütőben 35 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Amikor a tészta teljesen kihűlt, kettévágjuk. A krém hozzávalóit simára keverjük, és kétharmadával betöltjük a tortát. A maradék krém felével bekenjük a torta oldalát. Keksz- vagy piskótamorzsát tapasztunk a torta krémes oldalára. Az étcsokoládét összeolvasztjuk gőz fölött az olajjal, és a torta tetejére kenjük. Hagyjuk, hogy néhány helyen lecsurogjon a csokoládé az oldalára. A maradék krémből tetszőleges díszítést nyomunk a torta tetejére, végül csokoládédarával megszórjuk. Tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.