A tavasz első napján már kora reggel nagy sürgés-forgás és emelkedett hangulat volt Szabó József tanyáján. A gasztronómiai fesztivál várva-várt pillanata, a disznóölés ugyanis már kora hajnalban megtörtént, aztán a feldolgozás és közben a kóstoló is elvarázsolt mindenkit.
Ismeretes, hogy a projekt megvalósításában a Kelet-Stájerországi regionális Turisztikai Szövetség, a Bio Kutató Intézet (Ausztria), az MA 49 – Bécs Város Erdő- és Mezőgazdasági Hivatala, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és persze a Vas megyei önkormányzat vesz részt. A gasztronómiai fesztivál fővédnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke voltak.
A délelőtt alaphangulatát Batyi Árpád népi zenekara biztosította, majd mintegy ezer érdeklődő előtt V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője nyitotta meg hivatalosan is a rendezvényt. A disznóöléseken gyakorlott bal hátsó fogóként is bevethető V. Németh Zsolt igazi hangulatfokozó beszédet tartott.
Talán nem is gondolnak arra, hogy miféle elvárásoknak kell megfelelni egy gasztronómiai fesztiválnak – szólította meg a kilátogató közönséget az államtitkár, majd hozzátette, hogy a cél nem más, mint a hazai sertéshús, a falusi turizmus, és a vidéki gazdaság népszerűsítése. A rendezvény fővédnöke azt is elmondta, hogy a disznóvágás nagyon komoly feladat, majd szakkönyvekből idézett.
A néprajzi lexikon szerint a disznóölés az evés-ivás, a borozgatás terepe. De az nem történhet meg, hogy a beszélgetés az ivás rovására menjen. A disznótor olyan családi esemény, ahová mindenkit meghívnak, és itt megtiltott a fiúk, lányok közötti enyelgés. A disznóölést a cigányzenész határidőnaplójához kell igazítani. Azért jöttünk össze, hogy éltessük a hagyományt – sorolta a sok jó tanácsot az államtitkár.
Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, aki egyben a zsűri elnöke is volt, megköszönte a résztvevőknek, hogy ilyen szép számban megjelentek, de megköszönte a Szabó Tanya tulajdonosának, Szabó Józsefnek is, hogy újra ilyen nívós rendezvénynek adott otthont. Kovács Ferenc emlékeztetett a Natur Kulinárium programra, mely elsősorban a kistelepülések lakosságmegtartó, illetve az egészséges táplálkozást népszerűsítő projektje.
Warwasowszki Tihamér, az ÁSZ alelnöke pedig azt emelte ki, hogy a tavasz első napján el kell kezdeni a tavaszi munkálatokat, majd hozzátette, hogy az ÁSZ mostani célja, hogy segítse a közpénz felhasználását. Csodálatos ez a környezet, de az itt élő emberek is csodálatosak és barátságosak – hangsúlyozta.
A színpadon ezt követően a kulturális programé lett a főszerep, ekkor lépett fel V. Németh Zsolt is az egyik együttes nagybőgőseként.
Hamarosan szemtanúi lehettünk a rönkhúzásnak és a bolondesküvőnek is. A fiatalok Szarvaskend táblától indultak a tanya felé, és mindvégig jól csengő népzene alatt múlatták az időt, illetve szórakoztatták a nagyérdeműt.
A gyermekrajz-verseny eredményeit is kihirdették, hiszen 165 résztvevő 185 pályamunkát mutatott be.
Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Natur-Kulinarium projekt rendezvénye idén is sikeres volt. A tulajdonos a rendezvény végén viccesen azt mondta a frisss.hu-nak, hogy ,,itt a vége, fuss el véle, soha többet ilyet, de persze hiányozna, ha nem lenne, ezért aztán a sok jókedvű ember miatt biztosan lesz 2015-ben is gasztronómiai fesztivál Szarvaskenden”.