Cukrozott/kandírozott rózsaszirom
Hozzávalók:
- 8-10 rózsavirág
- 1 tojásfehérjére
- 10 dkg porcukor vagy finom szemcséjű nádcukor
Elkészítése:
Óvatosan mossuk meg a virágotm, válasszuk le a szirmokat, vigyázva arra, h ne törjük össze azokat. Majd szárítsuk meg papírtörlőkön. Ezután verjük habbá a tojásfejérjét és mártsuk bele egyenként a rózsaszirmokat és tegyük egy tálcára vagy zsírpapírra, kinek mi esik kézre. Végül hintsük be a nád- vagy porcukorral. Hagyjuk száradni addig, amíg ropogós nem lesz, közben még egyszer-kétszer szitálhatunk rá vékony réteget a cukorból. A szárítási idő pár órát, de akár egy napot is igénybe vehet. Megéri kivárni a teljes száradást, csodásan fest majd a muffinok, tündértorták vagy cupcake-ek tetején, de más sütik, sőt, fagyi tetején is jó mutat.
Az elkészítése nagyon egyszerű, akár a gyerekekkel együtt is készíthetjük.
Ha már a díszítés megy, próbálkozhatunk egy picit nehezebbel is:
Rózsaszirmos limonádé
Hozzávalók:
1,5 dl víz
1 dl citromlé
1 l szénsavas ásványvíz
2 evőkanál rózsavíz
10 evőkanál kristálycukor
1 db rózsa
1 db felkarikázott citrom
jégkocka
Elkészítése:
Ahhoz, hogy a jégkocka időben rendelkezésre álljon, már előző nap készítsük el. A rózsát mossuk meg, szedjük szirmaira és a jégkockatartó mélyedéseibe tegyünk egy-egy darabot, majd öntsünk rá vizet és fagyasszuk le.
A fogyasztás napján pedig a cukrot keverjük el a vízzel, és forraljunk belőle szirupot, majd hagyjuk kihűlni. Egy kancsóban keverjük össze a citromlevet, rózsavizet és a szirupot. Öntsük fel az ásványvízzel (ízlés szerint higítva), dobjuk bele a citromkarikákat és a rózsaszirmos jégkockákat.
Ha egy nehézségi fokkal tovább megyünk, akkor fagylaltot is készíthetünk rózsasziromból.
Rózsafagyi
Hozzávalók:
4 ek rózsavíz
300 ml tej
4 db tojássárgája
200 ml habtejszín
4 evőkanál méz
egy fél vaníliaród kikapart belseje
1 csipet só
2 csepp piros ételfesték
Elkészítése:
Keverjük ki a 4 tojás sárgáját a mézzel. A tejet összekeverjük a tejszínnel, rózsavízzel, a fél vaníliarúd kikapart belsejével, az ételfestékkel és a sóval. Folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön forráspontig hevítjük, majd fedő alatt 10 percig pihentetjük. A következő lépésben a tejet lassan a tojásokhoz adjuk, folyamatosan keverjük, majd visszaöntjük a fazékba, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük - kb 10-15 perc alatt. Közben figyeljük, hogy ne forrjon fel.
Amint kész, lehűtjük, akár hideg vizes fürdő segítségével, majd vagy fagylaltgépbe tesszük, vagy a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Tálaláskor a fentebb írt cukrozott/kandírozott rózsaszirommal díszíthetjük.
Végül egy kis könnyű édesség, ami kevés munkával jár, de mennyei:
Rózsapuding
Hozzávalók:
0.5 l tej
10 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
2 evőkanál rózsavíz
Elkészítése:
Feltesszük a tűzre egy edényben a tejet, hozzáadjuk az étkezési keményítőt és a cukrot, majd amikor folyamatos kevergetés mellett besűrűsödött, levesszük a tűzről és azonnal hozzáadjuk a rózsavizet. Hagyjuk hűlni, majd hűtőbe tesszük. A kívánt hőmérséklet elérése után poharakba töltjük és fogyaszthatjuk is.
Amit nagyon fontos hangsúlyozni: minden esetben megtisztított, vegyszermentes rózsaszirmokat használjunk.