Itt a friss Michelin-lista, ezek a legjobb magyar éttermek

• 2024. december 11., szerda •
Megjelent a Michelin Guide Hungary 2024-es kiadása, benne a legjobbnak szavazott magyarországi éttermekkel. A friss listán több új szereplő is megtalálható, többek között a Vas megyei Pajta.
Itt a friss Michelin-lista, ezek a legjobb magyar éttermek

2024. december 10-én, este 7 órakor kezdődött az idei Michelin díjátadó gála. A gasztrovilág egyik legfontosabb kitüntetésének odaítélését idén is nagy érdeklődés övezte – olvasható az Indexen.

Nem sokkal később az szervezőktől is megkaptuk a sajtóközleményt, amelyben azt írták, hogy

az idei Michelin-kalauzban összesen 78 hazai éttermet ajánlottak a gourmék figyelmébe.

„A Guide 2024-es kiadása összesen 78 éttermet ajánl: 34-et Budapesten, 44-et pedig a fővároson kívül. A válogatásban 2 kétcsillagos és 8 egycsillagos étterem szerepel – utóbbiak közül egy most nyerte el az elismerést. Emellett 11 étterem kapott Bib Gourmand minősítést – közülük 4 első alkalommal szerepel a kiadványban, 1 pedig idén kapta meg először az elismerést –, végül bemutatásra kerül 57 kiválasztott étterem, melyek közül 10 szintén első alkalommal szerepel. Green Star elismerést összesen 5 étterem kapott, közülük 1 első alkalommal” – fogalmaztak a közleményben. 

Mint a We Love Budapest írta, a kétcsillagos tatai Platán és a Stand Étterem megtarthatta mindkét csillagját, illetve mind a 7, tavaly is csillaggal kitüntetett étterem megtarthatta egy csillagját: Budapesten a Babel, a Borkonyha, a Costes, a Salt, a Rumour, az Essência és az esztergomi 42 Restaurant is. Új Michelin-csillagos étteremként az őriszentpéteri Pajtának lehet gratulálni.

A portál szerint az alábbi éttermek kaptak helyet az idei kiadványban.

Michelin-csillagos éttermek és bisztrók: 

 

 

  • Platán Gourmet, Tata**;
  • Stand Étterem, Budapest**;
  • Pajta, Őriszentpéter (új)*;
  • 42 Restaurant, Esztergom*;
  • Salt, Budapest*;
  • Borkonyha, Budapest*;
  • Babel, Budapest*;
  • Costes Restaurant, Budapest*;
  • Rumour, Budapest*;
  • Essência Restaurant, Budapest*;


Bib Gourmand minősítést kapott:

  • Újváros Bisztró, Szarvas (új);
  • Iszkor, Mályinka (új);
  • N28 Wine and Kitchen, Budapest (új);
  • Goli, Budapest (új);
  • Platán Bisztró, Tata (új);
  • Macok Bisztró, Eger;
  • Morzsa, Pécs;
  • Casa Christa Étterem, Balatonszőlős;
  • Bistro Sparhelt, Balatonfüred;
  • Kistücsök Food & Room, Balatonszemes;
  • Anyukám Mondta, Encs;
  • Goli. 

Új helyek a Michelin-ajánlott éttermek és bisztrók között:

  • KOLLÁZS Brasserie & Bar, Budapest;
  • Szaletly, Budapest;
  • Zazie Bistro, Budapest;
  • Teyföl, Szentendre;
  • Füge Étterem, Biatorbágy;
  • SHO Tihany, Tihany;
  • Cut&Barrel Salumeria és Vineria, Budapest;
  • Bilanx Restaurant, Budapest;
  • VIRTU Restaurant, Budapest;
  • Alelí, Budapest;
  • A szentendrei Teyföl csapata;

Green Star minősítést kapott:

  • Natura Hill, Zebegény.

Special Awards elismerésben részesültek:

  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen (Budapest);
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 Restaurant (Esztergom).
  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu - Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor - Mályinka

Az év fiatal séfje lett

  • Lendvai Levente, VIRTU Restaurant (Budapest). 

A díjat az 1889-ben alapított Michelin cég ítéli oda, ők eredetileg az autógumik népszerűsítése miatt találták ki a kalauzt, amely különleges éttermeket és szállodákat tömörített. A kiadvány a 20. században olyan sikeres lett, hogy ma az éttermi és szállodai világ egyik legfontosabb elismerésének számít, ha valakit díjaznak.

A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta: „A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít.

Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött.

Ez a dinamizmus a turizmus és a gasztronómia szoros együttműködésének példája.”

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen

a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára. 

Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”

A Michelin-ajánlásról inspecteurök döntenek – évente átlagosan 250 éttermet látogatnak meg, az ezeken a helyeken szerzett tapasztalataik alapján kerülnek fel a díjazottak a listára. A Michelin egy csillaggal minősíti a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket, két csillagot kap az a kitűnő étterem, amelyik miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni, három csillagot pedig azok a helyek, amelyek látogatása külön utazást is megér – tette hozzá a We Love Budapest.

A Michelin-kalauz teljes magyarországi kínálatát ezen a linken, valamint a Michelin applikációjában lehet végigböngészni.

(Borítókép: Michelin Guide)

Forrás: index.hu

közösség

további frisss

lap tetejére